©  Foto:

Spaltebed - Bangsbo Botaniske Have

Nord-Europas største spaltebed i Bangsbo Botaniske Have.

Botanisk Have i Bangsbo ved Frederikshavn har etableret Nord-Europas største spaltebed.

Spaltebedet er et stort stenbed, hvor kæmpestore kalksten er placeret lodret og meget tæt sammen, så der bliver nogle dybe og lodrette spalter, som planternes rødder kan finde både fugtighed og kølighed i – en efterligning af, hvordan naturen har indrettet sig rigtig mange steder. 

Bygningen af spaltebedet startede i foråret 2009, men tilplantningen var først til ende til Blomsterfestivalen den 4.-6. juni 2010. Spaltebedet står i fuldt flor til blomsterfestivalen den første weekend i juni.

Spaltebedet er beplantet med alpine planter, som kun kan trives i Danmark, hvis man kan opfylde nogle helt basale krav. Der må først og fremmest ikke forekomme vand omkring rodhalsen på planterne, så de skal have ekstremt godt dræn, ligesom der også er nogle betingelser m.h.t. lys og skygge. Det er derfor et spaltebed er så ideelt. Bedet er opbygget af en kerne af vasket sand. Oven på er der lagt knap 200 tons kalksten, hvor alle stenene er orienteret øst/vest, som skulle give gode muligheder for at planterne får det helt rigtige voksested. 

Bedet er inddelt i verdensdele, så man på et forholdsvis lille areal kan foretage en jordomrejse i plantehøjde.

I nærheden af det store spaltebed er der etableret et bed med tonstunge tufsten, som er et meget porøst kalkstensmateriale. De er placeret i et "kar" af sand, så stenene kan suge fugtighed helt op i toppen af materialet og dermed give fugtighed til de planter, som sættes ind i revner og sprækker, eller bores ind i kalkstenene, der i øvrigt er ca. 70 mill. år gamle.

Spaltebedet kan naturligvis besøges når som helst (især når ikke det er dækket er tyk sne), men Blomsterfestival er en rigtig god lejlighed fordi der bl.a. også sælges alpine planter, hvis man nu skulle være blevet inspireret til selv at etablere et spaltebed.

Læs mere på www.bangsbobotaniskehave.dk