©  Foto:

Store Blåkilde

En af Rold Skovs mest besøgte naturperler.

Hvis I vil have en helt unik naturoplevelse på jeres tur til Himmerland, så læg vejen forbi Store Blåkilde i Rold Skov. Det sagnomspundne sted er et populært udflugtsmål for både lokale og turister, som ønsker at opleve den fascinerende kilde med den enestående farve, der har givet kilden dens navn.  

Store Blåkilde er en af Danmarks største og mest vandrige bassinkilder med en størrelse på 12 meter i bredden og 4 meter i dybden. Det er i sig selv imponerende, men den største årsag til kildens popularitet – og til meget af den overtro, der har været knyttet til kilden gennem adskillige århundreder – er den smukke safirblå farve, man tydeligt kan se i kilden.  

Bunden i kilden består flere steder af ren kalk, og partikler fra både sand og kalk viser tydeligt, hvor vandet pibler frem, hvilket giver et helt særligt (og fascinerende) spil i kilden. Det er også kalken i bunden, der får vandet til at se blåt ud – bl.a. fordi vandet er krystalklart, og kalkbunden derfor skinner nemmere igennem. Det klare vand gør det også nemt at se de mønter, der ligger på bunden – måske ofret af personer, der stadig holder fast i troen på kildens magiske kræfter? 

Store Blåkilde ligger blot en km fra den tilhørende parkeringsplads – men det gør ikke gåturen til og fra kilden mindre smuk. Stien er relativt nem for alle aldre, og undervejs kan I nyde udsigten til marker og enge, inden I ender på plankestien, der fører jer resten af vejen ned til Store Blåkilde. Hold godt øje med planterne, I kommer forbi på jeres vej – Kilden ligger i et kær med pilekrat, anemoner, orkidéer, engblommer og blomstrende græsser, og hvis I besøger kilden i maj måned, i de tidlige morgentimer, er der en god chance for at høre nattergalen synge. 

 

Husk, at det er forbudt at bade i kilden – og det anbefales, at I holder afstand til bredderne, da de kan være ustabile og meget sumpede.  

Store Blåkilde er en del af et kæmpe underjordisk vandsystem i Rold Skov, hvor mange af områdets kilder og søer er forbundet med hinanden. Hvis I besøger Store Blåkilde, kan vi anbefale et besøg til nogle af områdets andre smukke perler – herunder den nærliggende Madum Sø, Store Økssø, Lille Blåkilde – eller blot en gåtur i den smukke Rold Skov.  

Er I interesseret i at opleve mere af Rold Skovs fascinerende kalkrige undergrund, bør I også slå vejen forbi Rebildcenteret og Thingbæk Kalkminer – måske efterfulgt af en hyggelig middag i den nærliggende Røverstuen eller Rold Storkro?