©  Foto:

Tamdrup Kirke

Denne landsbykirke nordvest for Horsens er omgivet af en del mystik. For hvorfor ligger en af Danmarks ældste og største landsbykirker et sted, der i gamle dage var midt i ingenting? Legenden fortæller, at en af de vigtigste begivenheder i Danmarkshistorien udfoldede sig netop her.

En ganske særlig kirke nær Horsens

Den smukke hvidkalkede Tamdrup Kirke er Danmarks næststørste landsbykirke. Dateret til 1110-1120 er det samtidig en af landets ældste kirker. Kirken ligger ikke i en by (500 meter udenfor den hurtigt voksende by Lund i udkanten af Horsens) og har heller aldrig gjort det. Den ligger på en 80 m. høj bakketop og har været brugt som sømærke af skibene på Horsens Fjord. Tamdrup Kirke er usædvanligt stor, næsten som en domkirke, og man siger, at kirken har været så kostbar, at kun kongen eller Århusbispen har haft råd til at bygge den.

Inde i kirken finder man nogle af Danmarks ældste kalkmalerier.

I 1450 fik kirken hvælvinger og tårn. Denne ombygning var ganske omfattende og skete, mens Århusbispen ejede kirken, hvilket har været ganske kostbart. Det er uvist, hvilken betydning kirken havde, siden der blev brugt så mange penge på den.

 

Hvor Danmark blev kristent

Tamdrup Kirkes mest berømte inventar er en meget interessant altertavle – faktisk så interessant, at originalen står på Nationalmuseet. På alterets 29 forgyldte kobberplader skildres fortællingen om, hvordan den tyske præst Poppo omvendte Kong Harald Blåtand og døbte ham i den kristne tro. Det er med andre ord fortællingen om, hvordan Danmark blev kristent. Der er indikationer på, at Poppo har været hyldet som en helgen ved Tamdrup, ligesom pilgrimsvandringer førte til Tamdrup i kirkens tidligste århundreder.  

Legenden fortæller, at det var netop her ved Tamdrup Kirke, at Poppo bar et stykke glødende jern for at overbevise kongen om, at kristendommen var den sande lære. Da Poppos hænder forblev uskadte, på trods af kontakten med det glødende metal, så Harald Blåtand det som et tegn fra Gud. Dette kunne forklare kirkens særlige betydning. Ganske vist skete dette i 900-tallet, mens kirken først blev bygget i 1100-tallet, men udenfor kirken har udgravninger vist, at der i Vikingetiden stod en stormandsgård, som muligvis var en kongsgård (opholdssted for kongen). Det er derfor ikke utænkeligt, at kirken blev bygget som et højhelligt vidnesbyrd om kristendommens danske arnested.

 

Vil du besøge kirken?

Tamdrup Kirke er åben, når der arbejdes på kirkegården eller efter aftale med graveren på telefon 29 66 23 10. 

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.