©  Foto:

Teka Bashofar Gadol

Statuen er udført af kunstneren George Weil og skænket af den israelske skibsreder Yuli Ofer. Teka Bashofar Gadol er hebraisk og betyder:"Lad den store shofar forkynde". Sætningen står i den jødiske bønnebog og fremsiges tre gange om dagen i forbindelse med gudstjenesterne. Den er et råb til Gud om frihed fra forfølgelsen, fra fjender. Den 6 meter høje statue, der forestiller en jøde, der kalder til bøn, står stadig i haven ved Pyramiden. 

Statuen, der er en dublet af en skulptur i Herzlia, blev skænket til minde om de danske jøders flugt fra nazisterne i 1943. Gilleleje var afskibningssted for måske 2000 jøder, der herfra nåede friheden i Sverige. Hele byen og oplandet deltog i hjælpe arbejdet. Fiskerne sejlede med flygtningene, borgere og bønder i oplandet husede dem indtil der var skibslejlighed - selv politiet stod bi med råd og dåd - stik imod ordrer fra tyskerne.

Kun en gang gik det for alvor galt i Gilleleje i oktober 1943. Det var da næsten 100 jøder skjult på Gilleleje Kirkes loft blev angivet til det tyske politi af en stikker. De blev alle taget af tyskerne.