©  Foto:

Thise Bakker

I Thise Bakker finder du op til flere storslåede og betagende udsigtspunkter over den omkringliggende smukke natur.

Thise Bakker udgør et af Sydvestvendsyssels højeste punkter, højest beliggende på en bakkeø, Kirkebakken, finder du den smukke Thise Kirke. Kirkebakken byder i øvrigt på Vor Frue Kilde og sporet af den gamle hulvej, som nu hedder Digterstien. Digterstien er opkaldt efter forfatteren Jens Thise, der boede i Thise.

Se folder med Hjertestier i Manna og Thise

Se folder med turforslag i Thise Bakker

 

Historien om en livgivende kilde

Vest for kirketårnet finder du en låge i kirkediget, hvorfra en sti fører ned til stedet, hvor Vor Frue Kilde eftersigende sprang med undergørende vand.

Sagnene om Vor Frue Kilde fortæller, at mange søgte hertil, specielt sankthansaften, bare for at få en tår af vandet. Ifølge sagnene hjalp det mod den sygdom, man havde.

Selv raske og friske valfartede til kilden, for vandet havde – ifølge beretningerne – en forunderlig kraft til at beskytte mod alle slags onde ånder hele året igennem.

Men ifølge sagnet kom kilden i vanry, da der blev kastet et lig ned i brønden. Det siges, at der boede en løjtnant i Thise. Han slog en kræmmer ihjel. Men for at ingen skulle tiltro ham denne ugerning, kastede han liget over en grå hest og trak den op til kirken, hvor han kastede liget i kilden.

Kilden springer ikke længere og ligger ikke frit tilgængelig, men Historisk Samfund rejste i 1921 en sten for at markere kildens udspring. Omkring kilden opstod dengang et såkaldt kildemarked, der holdtes hvert år i Thise bakker helt op til ca. 1915. Stenen kan dog ses endnu den dag idag.

Ved kildens udspring finder du borde-bænke, som indbyder til et hvil på turen gennem bakkerne.

 

Omkring i området ved Thise Bakker er der rige muligheder for vandreture for store og små. Ruter som Hærvejsruten, hjerteruter og Tour De landistrikt er alle at finde i området.

Snup en tur op i udsigtstårnet og nyd den smukke udsigt over det bakkede landskab. I klart vejr kan man herfra se ud til Børglum Kloster og helt op til Rubjerg knude.

Vil du gerne overnatte i området, kan du besøge shelteret i området eller Hostel Thise Ladegaard