©  Foto:

Træd ind i Fredensborg Slotshave – en vandretur for alle, både to- og firbenede eventyrlystne sjæle

Tag familien med på tur gennem Fredensborg Slotshave i Nationalpark Kongernes Nordsjælland. Du får set det bedste af det bedste på denne 5 km tur, som starter foran Fredensborg Slot og følger Esrum Søs bredder til bagsiden af slottet og videre langs Kancellihuset og retur. 

Undervejs er der flere steder til at nyde sin picnic eller få serveret en kop kaffe eller en lækker is. På turen får du præsenteret historien om, hvorfor slottet og den dertil hørende have har været den kongelige families foretrukne sommerresidens i 300 år.

Du starter gåturen ved Nationalpark Kongernes Nordsjællands info-center, som ligger i Vaffelhuset til højre for indgangen op til Fredensborg Slot.

Fakta om turen

  • Underlag: Fast grus belægning samt asfalt på Skipperallé og stien til Nordmandsdalen.
  • Ruten er 5 km og let kuperet ad Skipperallé og til Nordmandsdalen, men ellers uden niveauforskelle.
  • Turen er egnet for store og små, og hunde er velkomne i snor. Når den private del af Slotshaven, som kaldes den Reserverede Have, er åben for publikum, er din hund også velkommen her, blot ikke i Urtehaven.
  • Du må ikke cykle i Slotshaven, undtagen på Skipperallé.
  • Undervejs er der infotavler om Esrum Sø, Fredensborg Slot og Parforce Jagtsystemet i begge ender af Skipperallé samt ved Kongebroen.
  • Skiltning: Turen er ikke skiltet.
  • Download kort over turen
  • Toiletter: Der er handicapvenlige toiletter i info-centeret for Nationalpark Kongernes Nordsjælland, hvor turen starter og slutter. De har åbent fra klokken 8 til 22.
  • Sæson: Slotshaven er åben året rundt, og der er adgang hele døgnet. Den Reserverede Have er kun åben, når slottet ikke bebos i sommerferien. I snevejr, medbring kælk, der er gode kælkebakker ved Nordmandsdalen og nord for parterret.
  • Bedste badestop er ved Sørup.

Turbeskrivelse samt seværdigheder på vejen

Gå ned mod Esrum Sø ad den asfalterede vej, Skipperallé – men pas lidt på, her kører cykler i høj fart! Halvvejs nede af Skipperallé følger du skiltet til højre mod Nordmandsdalen, for at se den udsøgte samling af 70 sandstensstatuer.

Kong Frederik d. 5 lod dem fremstille efter han havde mødt en lokal postmand, som havde snittet små træfigurer af helt almindelige mennesker, han havde mødt på sin vej. I de to pavilloner, som står på hver side af anlægget, er det perfekt at sætte sig og nyde statuernes mange detaljer.

Skipperhuset

Gå tilbage til Skipperallé og fortsæt ned til søen, hvor Chaluphuset og Skipperhuset står på søbredden. Begge huse vidner om en tid, hvor kongens både kunne lægge til i tørvejr, og skipperen havde sin bolig. I dag er det Bådfartens fartøjer samt nogle mindre af Kongehuset både, som ligger i ly her. Skipperens bolig huser nu den helt særlige Restaurant Skipperhuset og Sne & Vand kano, kajak og SUP udlejning.

Gå endelig ikke glip af et besøg ved Sørup og Fredensborg Havn ca. 100 meter syd for Skipperhuset. Sørup har mange stråtækte huse, to havne og Sørup Is & Kaffestue. Ved Fredensborg Havn finder du også en badebro. Efter besøget gå retur til Skipperallé og gå ca. 50 m op ad vejen og drej til venstre, så du kommer til at gå langs Esrum Sø i retning mod nord.

Kongebroen

Første stop er ved Kongebroen. Her folder historien sig ud omkring Kongernes tilknytning til Esrum Sø og Gribskov, og du ser linjerne i Parforcejagtsystemet, som er tydelige i både Gribskov og Store Dyrehave. De to Eremitagepavilloner, som de lokale kalder Tehusene, blev brugt af den kongelige familie til at opvarte gæster.

Fortsæt langs søen til Slotshaven ender. Stien slår et knæk ved det lille sommerhus, og du fortsætter langs Slotshavens kant frem til det store græsområde, kaldet parterret. Her går du til højre op mod slottet. Undervejs kan du nyde de flotte skulpturer. Fremme ved slottets havefacade, kan du se de syv stier, som udgår fra en halvcirkel. Disse kendetegner Barokkens stramme stil.

Slotskirken og Kejserens Villa

Du går til venstre langs Slotskirken og drejer til højre og følger stien langs slottets side. Fremme ved rækken af huse går du til højre langs Kancellihusets have ned til de røde låger, hvor turen slutter. Det sidste hus før de røde låger er Kejserens Villa. Her boede en af slottets stamgæster, den russiske Zar Alexander, som ønskede sit eget hus for at få lidt privatliv under de mange besøg med hans danske kejserinde Dagmar.

Tid til shopping og lidt at spise

Tilbage i Fredensborg by er det tid til en tur gennem byens hyggelige gågade, Jernbanegade. Gadens caféer tilbyder alt godt til ganen, og byens butikker bugner af lokale produkter, blomster, bøger og brugskunst.