Trelde Næs

Foto: VisitFredericia
Attraktioner
Naturområder
Adresse

Trelde Næsvej

7000 Fredericia

Kontakt

E-mail:turisme@fredericia.dk

Telefon:72106800

15 unikke natursteder, der strækker sig fra Skagen til Bornholm, udgør Danmarks Naturkanon. Et af dem ligger lige her ved Lillebælt...

Trelde Næs er et fantastisk smukt naturområde med skov, strandeng, høje klinter og en skøn Blå Flag badestrand. Området er et must for alle naturelskere.

Geologisk set er kystlandskabet omkring Trelde Næs i særklasse. I de over 30 meter høje lerskrænter på nordsiden ud mod Vejle Fjord kan man se tydelige jordaflejringer, som bl.a. viser hele tre istider og en mellemistid, der kortvarigt bremsede ismassernes fremmarch for 400.000 år siden. 
Nogle aflejringer kan dateres mere end 50 millioner år tilbage, og derfor er Trelde Næs også kendt som et godt sted at finde fossiler. 
Det er ikke uden grund at Trelde Næs er udpeget som nationalt geologisk interesseområde.

På sydsiden af Næsset langs Lillebælt, løber en 6 km lang uberørt kyststrækning, hvor lerskrænterne skrider sammen og skaber dybe, dramatiske formationer. Strækningen er den længste og mest imponerende af sin art i Danmark. Leret er aflejret på hvad der engang var bunden af et dybt hav, der dækkede store dele af Nordvest­europa for omkring 55 millioner år siden.
I leret kan man finde mange forskellige slags fossiler, der fortæller om fortidens liv i havet. Er man heldig, finder man måske en hajtand, fra en haj der svømmede forbi for 50 millioner år siden. Der er fundet flere fossiler i leret, der har fået betegnelsen danekræ.

Danmarks Naturfredningsforening har fremhævet Trelde Skovene som en af de skove i Danmark, der har den højeste biodiversitet. Trelde Næs er hjemsted for en unik flora og fauna. Er man til svampejagt, er Næsset en af Jyllands bedste jagtmarker. Man kan også støde på den sjældne orkidé Stor Gøgeurt, som kun findes få andre steder i landet. 

Historien om Trelde Næs

Det yderste af Trelde Næs blev i 1966 opkøbt af Fredericia Kommune og hele området blev fredet. Områdets historie er dog ikke helt fredelig. 

I den tidlige middelalder huserede den fredløse grev Trolle, også kaldet Næssekongen, på næsset. I det 14.-15. århundrede hørte Trelde Næs under kronens skovgods. Siden var der stridigheder mellem flere af de omkringboende godsejere om rettighederne til området. De var især ude efter retten til det gode og indbringende sildefiskeri, som farvandet ved Trelde Næs var kendt for.

I 1657 blev blev området besat af svenske soldater som brændte huse og gårde i Trelde ned. Inden da havde de lokale bønder dog nået at søge tilflugt i de store Trelde Skove. Her gemte de sig for svensken og boede i huler i skoven i over end et år. 

I 1919 blev Næsset købt af forretningsmanden Harald Plum, som brugte området til ferieture for sine ansatte. I 1923 gik Plum imidlertid konkurs og endte med at tage sit eget liv i 1929. På det tidspunkt var Trelde Næs blevet et yndet udflugtsmål for offentligheden og der var både sommerpensionat og restauration.

I 1930 blev Trelde Næs solgt igen og var derefter i en lang årrække ejet af Fru Ane Ryholt, som også blev kendt som Næssedronningen. Ane Ryholt var en særlig karakter, som værnede meget om sit privatliv. Områdets popularitet blev for meget for hende og hun endte med at lukke spidsen af Trelde Næs af for offentligheden med port og pigtrådshegn. Der gik rygter om at fru Ryholt havde vagthunde og indimellem selv kom efter uvedkommende personer med et jagtgevær. Andre kilder beskriver hende dog som mere fredeligt stemt, når blot hendes privatliv blev respekteret. Ane Ryholt drev en række succesfulde restauranter i København og brugte i første omgang Trelde Næs som sommerbolig. Senere flyttede hun permanent til sin elskede ejendom og boede der til sin død. Hun havde solgt stedet nogle år før, men salget var betinget af, at hun kunne få lov at blive til sin død. Hendes aske blev spredt på græsplænen ved siden af hovedbygningen Troldehuset og få år senere placerede kommunen en buste af Ane Ryholt på stedet.  

I dag er der igen offentlig adgang til det smukke naturområde og Troldehuset er ombygget til lejrskole.

Hvis I kunne tænke jer at opleve Trelde Næs i selskab med en guide og høre mere om den specielle natur og historie i området, kan en privat guidet tur arrangeres ved henvendelse til VisitLillebælt-Fredericia.

Planlæg dit besøg

Uanset om du er i bil, med bus eller på cykel er det nemt at komme til Trelde Næs. Der er en stor gratis parkeringsplads med direkte adgang til både skoven og stranden. Parkeringspladsen ligger på Trelde Næsvej 290. 
Bybus 6 kører til parkeringspladsen.

I turistinformationen på Fredericia Bibliotek kan I  få en brochure om Trelde Næs.  
Ved parkeringspladsen på Trelde Næs findes et kort over området. I skoven er der markerede stier i forskellige længder. 

I Naturcentret på stranden findes en grejbank, hvor man gratis kan låne udstyr til aktiviteter i naturen. Der er bl.a. krabbe-fiskestænger, fiskenet og båludstyr. Her kan I også læse mere om Trelde Næs. 

Naturcentret er tilgængeligt alle ugens dage:

April-September kl. 8-21
Oktober-Marts kl. 10-17

I Naturcentret findes et offentligt toilet. Toiletterne ved Naturcenteret er som udgangspunkt åbne hele året, men kan blive lukket om vinteren, hvis der er risiko for frostsprængninger. Ved den gamle avlsgård ved parkeringspladsen findes et handicaptoilet, som er åbent året rundt. 

Tip: hvis I tager en dagsudflugt til Trelde Næs anbefaler vi, at I selv medbringer vand og mad, da det ikke er muligt at købe noget derude. Nærmeste minimarked er på campingpladsen DanCamps Trelde Næs ca. 800 meter fra parkeringspladsen. 

Det er muligt at overnatte på Trelde Næs på et af områdets shelterpladser

Adresse

Trelde Næsvej

7000 Fredericia

Facilities

Afmærkede ruter

Bakker

Informationstavle

Klitområde

Naturpark

Grillplads

Naturreservat

Shelter

Kiosk

Plantage

Parkeringsplads for busser

Skov

Toilet

Strand

Måske også interessant for dig:

Se mere
Sidst opdateret af
VisitFredericia