©  Foto:

Uldum Mølle Museum

Se, mærk og fornem den levende kulturhistorie i en smuk gammel mølle fra 1895. Se med egne øjne, hvordan melet blev produceret og få indblik i det ædle håndværk, der har præget området i århundreder.

Oplev det arbejdende møllemuseum

I landsbyen Uldum ligger en smuk hollandsk mølle som et idyllisk symbol og vartegn for byen. Møllen er i dag en selvejende institution, der holder møllerfagets stolte traditioner i hævd i form af et arbejdende møllemuseum, hvor du kan se, hvordan melet bliver til – mens det bliver til.   

I møllen produceres mange tons økologisk mel årligt med det gamle maskineri. Når du besøger møllen, kan du komme ind i det imponerende maskinrum, der har tre store kværne. Du kan også komme ud på svalegangen uden på møllen og se de 23 meter lange vinger på første hånd. Når du bevæger dig rundt i møllen, vil du kunne læse om møllens historie og blive klogere på møllerfaget.  

Uldum Mølle er en af de største møller i Danmark og den største af sin art. Møllen er en kulturhistorisk perle og en autentisk og nærværende oplevelse.

 

Lær mere om Uldum Kær

I møllen finder du også udstillingslokaler, der fortæller historien om et imponerende naturområde, der ligger ganske nær møllen. Uldum Kær er et større kærområde, som gennemstrømmes af Gudenåen.

Udstillingens hovedattraktion er et moselig fra jernalderen omkring 100 år f.v.t, der blev fundet i området. Moseliget går under navnet ’Uldumpigen’ og er skelettet af en pige på 10-11 år. Du kan også se velbevarede knogler fra urokser og andre dyr, der er fundet i området.

Desuden kan du lære om tørvegravning, der har fundet sted i moseområdet i stor stil og områdets dyreliv.

På denne side kan du læse mere om Uldum Kær.  

 

Køb mel fra møllen med hjem

I møllen findes en lille butik, hvor du kan købe den mel, som bliver produceret i møllen. Den økologiske melproduktion på Uldum Mølle tæller almindelig hvede, ølandshvede, spelt, graham, durum og rug. Produkterne sælges som hele kærner, valsede flager, fuldkorn til det fineste mel. Derudover sælges den populære møllevalsede havregryn.

Butikken rummer også et udvalg af lokalproducerede produkter som honning, bolcher, sennep, mjød og meget mere.

Butikken er oplagt, hvis du leder efter en autentisk, lokalproduceret souvenir eller den perfekte værtindegave.

 

Book en rundvisning

I og udenfor normale åbningstider, kan der bookes rundvisninger med historier og skrøner fra møllen og kæret. Rundvisningerne kan laves på dansk, tysk og engelsk og tilpasses naturligvis publikum om det er en børnehave, skoleklasse, pensionistgruppe eller mølle-entusiaster.

I forbindelse rundvisninger kan den opvarmede skolestue reserveres med servering af kaffe og brød. Lokalet har plads til 54 personer. Uden for museet findes desuden et overdækket spiseområde ved legepladsen, der frit må benyttes. Her er der plads til 15 personer.

 

Åbningstider og priser

På Uldum Mølles hjemmeside kan du se de aktuelle åbningstider og priser.