©  Foto:

Vandrerute: Grenensporet, natur- og kulturoplevelser for livet

Grenensporet består af over 30 km vandrestier, hvoraf den korteste på ca. 3 km er lavet med grusbelægning. De øvrige stier består af en rute ud til Grenen, en rundt Skagen Odde og en som passerer samtlige af Skagens fyrtårne.

Da Grenensporet åbnede i 2015, var det som nyoprettede vandrestier med broer over vådområder, produceret i genanvendte bæredygtige materialer. Størstedelen af stierne er såkaldte trampestier, med undtagelse af Grenensporet Grøn. Trampestierne er simple ruter i landskabet, skabt at mennesker og dyr som med tiden har trådt vegetationen ned. På stierne findes tavler med information på dansk, engelsk og tysk. Skulle du derimod have lyst til at tage historierne med dig, så findes Grenensporets historier nu også online.

Fælles for ruterne er, at de alle fortæller en unik og væsentlig del af Grenens historie. Hvad enten det er naturen og dyrelivet eller de menneskeskabte elementer som vi ser i landskabet, så er alle en del af fortællingen om Grenen og dens betydning, både for fortiden, nutiden og fremtiden.

Hver af de fire ruter har sit eget tema og højdepunkter, som afspejler de historier man kan opleve på turen. På Grenensporet er der en rute for alle, uanset alder og mobilitet.

Grenensporet Grøn – Den lille milde

Ruten starter ved Grenen parkeringsplads og tager dig forbi Skagens dyreste sommerhus og andesøen. Der er grusbelægning sådan, at kørestolsbrugere og familier med barnevogne også kan opleve Grenens enestående natur.

Grenensporet Gul – Grenen, en sand naturperle

Ruten starter ved Grenen parkeringsplads og tager dig forbi udsigtspladsen på den gamle radarbunker, forbi Drachmanns grav og hele vejen ud til Grenen, hvor de to have mødes. På turen er der god chance for at møde sæler på stranden, men hold god afstand så i alle får en god oplevelse på Grenen.

Grenensporet Blå – Til lands, til vands og i luften

Ruten starter ved Grenen parkeringsplads og tager dig forbi Jennes sø, radarstationen Air Control Wing, redningsstationen, Skagen Odde Naturcenter, ud over hedelandskabet og passerer til sidst Det Grå Fyr og Skagen Bunkermuseum

Grenensporet Rød – Fyr og flamme

Ruten starter ved Grenen parkeringsplads og tager dig forbi samtlige af Skagens fyrtårne, med undtagelse af Højen Fyr, som blev sprængt væk i 1976. Udover fyrtårnene passerer ruten bl.a. Danmarks nordligste punkt, det smukke hedelandskab, radarstationen Air Control Wing, redningshuset, Skagen Odde Naturcenter og runder af ved Skagen Bunkermuseum.