©  Foto:

Vejleå Kirke

Den nye kirke i Ishøj er en helt moderne kirke i et stramt og enkelt formsprog. Arkitekterne Wohlert har formået at genføde middelalderkirkens grundidé, der lever i de fleste danskere som billede på en "rigtig" kirke. Da grundstenen blev lagt, blev der indmuret en flise med Ishøj Sogns logo ovenover, som nu kan ses i våbenhuset.

Vejleå Kirke er hvid, udvendig som indvendig. Den er bygget over de grundlæggende geometriske former, kvadrat, trekant og cirkel. Tårnet er ikke til at tage fejl af, fem etager højt og med et tag, der gen-tager skibets i mindre målestok, men sådan at kapperne i konstruktionen er reflektorer for de to klokker - den ene med påskriften: "Hver søndag er min glæde stor, jeg kalder, kom og hør Guds Ord".

Kunstneren Peter Brandes blev, allerede inden det første spadestik blev taget, bedt om at udføre en udsmykning af kirkerummet i samarbejde med arkitekterne. Også alter, krucifiks og altersølv samt døbefont med dåbsfad og kande hørte til opgaven. Den mest overvældende udsmykning er de seks store trekantede glasmalerier, hvis genskin løber ned ad kirkerummets store vægge og skrå loftsflader i et forunderligt lysspil.