Yding Skovhøj – Danmarks højeste punkt

Horsens ligger i et af de mest kuperede områder af Danmark, og de højeste punkter i landet ligger i nærheden af byen. I det naturskønne område syd for Mossø finder man det højest placerede område i Danmark.

Her ligger idylliske små landsbyer mellem skov og landbrugsjord, forbundet med smalle snoede veje i kuperet landskab. Området er et godt udflugtsmål til en cykeltur, hvor man er garanteret at få sved på panden.

En af de største bakketoppe er Yding Skovhøj.

Toppen af Yding Skovhøj ligger i 172,54 meters højde. På cykel stiger bakken 85 meter fra bund til top, men hvis du vil helt til toppen, må du hoppe af jernhesten og begive dig ind i Yding Skov. Her venter en skrap lille stigning op til toppen, hvor Danmarks højeste punkt venter.

 

Danmarks højeste punkt?

Det er blevet diskuteret vidt og bredt gennem århundreder. Hvad er egentlig Danmarks højeste punkt? Igennem tiden har flere forskellige punkter haft titlen, men i takt med at målingerne er blevet mere præcise, er det nu muligt at måle højder ned til én centimeters nøjagtighed. Så i dag burde der vel ikke være nogen tvivl?

Faktisk bliver det stadig diskuteret, hvilken top der har den ærefulde titel. I højlandet nord for Horsens ligger flere bakketoppe med kun få centimeters forskel i højden.

På toppen af Yding Skovhøj er placeret tre bronzealderhøje. Toppen på den midterste af disse høje ligger 172,54 meter over havets overflade. Det er mere end 1 meter højere end det næsthøjeste punkt i landet. Kritikere vil hævde, at bronzealderhøjene er menneskeskabte og derfor ikke naturlige. Ifølge denne tankegang skal de derfor ikke tælle med i opgørelsen.

I så fald mangler Yding Skovhøj sølle 9 centimeter for at kunne kalde sig kongerigets højeste tinde. Det er dermed en subjektiv vurdering, hvorvidt Yding Skovhøj fortjener den ærefulde titel.

Hvad synes du?

 

Oplevelser i nærheden

Ikke langt fra Yding Skovhøj ligger Sukkertoppen – en bakke, der med sine 105 meter er beskeden af højde i forhold til Yding Skovhøj. Til gengæld er udsigten storslået og blandt de absolut flotteste i Danmark. Fra toppen kan du kigge ud over den smukkeste del af Gudenålandet, der ligger i området omkring Mossø. For foden af Sukkertoppen ligger idylliske Klostermølle, der foruden historiske bygninger – blandt andet Danmarks længste træbygning – råder over en hyggelig kanolejrplads og en flot udsigt for enden af Mossø.

 

BestigBjerge

Yding Skovhøj er med i den innovative leg BestigBjerge, som handler om at indsamle koder for foden og på toppen af en række af landets største bakker.