Hiking  Møn

Klassiske vandreruter i Danmark

Foto: Niclas Jessen

Danmark har mange spændende vandreruter i forskellige egne af landet. Det meste af den danske natur er tilgængelig, og her er mange afmærkede vandreruter at give sig i kast med. Nogle af ruterne er meget lange men vil sagtens kunne splittes op i mindre bidder.

Internationale fjernvandreveje i Danmark

To af de 12 europæiske fjernvandreveje passerer gennem Danmark. Det drejer sig om E1, der løber fra Rønsdam til Grenaa og E6, der løber fra Kruså til Kastrup. E1 kommer fra Grövelsjön-Sälen i Sverige og fortsætter til Castellucio i Italien, mens E6 kommer fra Kilpisjärvi i Finland og fortsætter til Alexandroupolis i Grækenland.  

Du kan læse mere om de europæiske fjernvandreruter her. (på engelsk)  

Nationale vandreruter i Danmark
Der er fem længere sammenhængende nationale vandreruter i Danmark:

Hærvejen (fra Padborg til Viborg - ca. 280 km)
En historisk rute ned gennem Jylland, der byder på nogle af Jyllands flotteste landskaber.
Læs mere om hærvejen her.

Gendarmstien (fra Padborg til Als - ca. 74 km)
På denne rute kan du følge i de gamle grænsegendarmers fodspor, der i en årrække bevogtede landegrænsen og kontrollerede skibsfarten ved kysten langs fjorden ved Sønderborg. 
Læs mere om Gendarmstien her.

Øhavsstien (vandreruter langs det sydfynske Øhav - ca. 220 km)
Hele 220 km vandrestier snor og bugter sig fristende rundt i Det Sydfynske Øhav.
Læs mere om Øhavsstien her.

Sjællandsleden (fra Sjællands Odde til Stevns - ca. 400 km)
Denne kystnære vandrerute gør det muligt at vandre hele Sjælland rundt med havudsigt næsten hele vejen.
Læs mere om Sjællandsleden her.

Bornholms kyststi (rundt om Bornholm - ca. 115 km)
Du kommer gennem både større og mindre byer på Bornholm, men det meste af turen foregår i uforstyrret natur med en utrolig flot udsigt
Læs mere og Bornholms kyststi her

Kyst til Kyst Stien (fra Blåvand til Vejle - ca. 120 km)
En velafmærket vandrerute der forløber på tværs af Jylland langs Varde Å, Holme- og Vejle Å. På ruten ser du, bakkede og smalle ådale afløses af brede vider med græssede enge, moser og heder.
Læs mere om Kyst til Kyst stien her

Himmelbjergruten (Rundt om Himmelbjerget og Silkeborgsøerne - ca. 40 km)
Himmelbjergruten fører dig gennem et særdeles varieret og spændende landskab. Gudenåen gennemløber Himmelbjergsøerne, og fra søfladen og op til Himmelbjergets top er en højdeforskel på ca. 125 meter.
Læs mere om Himmelbjergruten her.

Trækstien (langs Gudenåen fra Silkeborg til Randers - ca. 70 km)
Langs Gudenåen mellem Silkeborg og Randers løber den gamle Træksti som en vandresti, hvor du kan komme helt tæt på åen og naturen og har mulighed for enestående naturoplevelser.
Læs mere om Trækstien her.

Mols Bjerge-stien (fra Kalø til Ebeltoft - ca. 60 km)
En sti som er ved at blive certificeret af European Ramblers Association som Leading Quality Trail - Best of Europe. Stien er inddelt i tre dagsetaper: Kaløetapen, Bjergetapen og Ebeltoftetapen, og byder på fantastiske udsigter over vigen, Kalø slotsruin og gamle plantager.
Læs mere om Mols Bjerge-stien her.

Vandreruter i Vejle Ådal og Fjord (Grejsdalen, Højen ved Vejle, Egtved og Vejle Ådal)
En af de mest kendte vandreruter i dette område er turen ad Bindeballestien, der løber gennem Vejle Ådal fra Vejle til Bindeballe og videre til Billund.
Læs mere om vandreruter i Vejle Ådal og Fjord her.

Andre vandreture
Udover de mange vandreruter, findes der også mange andre muligheder for at opleve Danmark på gåben.

Naturstyrelsens vandreture
Hos Naturstyrelsen kan du downloade turfoldere fra mere end 125 områder i Danmark. Folderne er på dansk, men en del findes også i engelsk og tysk version. Turfolderne kan også fås i trykt version særlige folderkasser, der står ved indgangen til de enkelte naturområder, på biblioteker over hele landet og på de lokale turistkontorer.

På Naturstyrelsens digitale UdiNaturen-kort kan du finde beskrivelser og kørselsvejledninger til vandreruter overalt i Danmark. Fra siden kan du printe og downloade vandreruter til din GPS.   

Spor i Landskabet
Spor i Landskabet er et landsdækkende projekt, hvor private lodsejere har afmærket vandrestier på deres arealer og dermed giver alle interesserede mulighed for at opleve sider af den danske natur, som ellers ikke er tilgængelig for offentligheden.

Hjertestier
Hjertestier er ruter, som er afmærket og beskrevet af Hjerteforeningen. På hjemmesiden hjertestier.dk finder du beskrivelser af de enkelte ruter og kan også downloade beskrivelser og kort i folderformat.

Kløverstier
Kløverstier er et koncept, der er startet af Friluftsrådet og Nordea-fonden i 2011. Kløverstierne er afmærkede ruter i danske byer, der binder områders natur- og kultursevædigheder og motions- og friluftstilbud sammen på nye måder.