Horses during a hiking tour in Lejre, Denmark

Danmarks 10 flotteste vandreture

Foto: Freya McOmish, Scandinavia Standard

Spænd vandreskoene og udforsk landets smukke natur på de 10 flotteste vandreture gennem Danmark. Uanset om du er nybegynder eller øvet i vandring, byder en vandreferie i Danmark på storeslået natur og helt unikke oplevelser langs de danske vandreruter. 

Vandreture i Danmark

Godt nok kan vi ikke prale af imponerende bjerge og fjeld på vandreturene gennem Danmark. Men måske er det helt okay. For tænk bare på, hvor svære bjerge kan være at bestige. I stedet klapper vi i hænderne over vores flade landskab, som gør vandring let tilgængelig for alle, og vores vandreruter som bestemt ikke mangler betagende udsigter. 

Hærvejen er en af Danmarks klassiske vandreruter
Foto: Hærvejen

Hærvejen (ca. 280 km)

Hærvejen er en historisk rute, som snor sig op gennem Jylland fra Padborg til Viborg, og ruten byder på nogle af Jyllands flotteste landskaber.

Kirche in idyllischer Natur in Südjütland, Dänemark
Foto: Michael Fiukowski & Sarah Moritz

Gendarmstien (ca. 84 km)

På Danmarks første European Quality Trail fra Padborg til Skovby på Als kan du følge i de gamle grænsegendarmers fodspor, der i en årrække bevogtede landegrænsen og kontrollerede skibsfarten ved kysten langs fjorden ved Sønderborg.

Svanninge Bakker
Foto: Lars Skaaning

Øhavsstien (ca. 220 km)

Hele 220 km vandrestier snor og bugter sig fristende rundt i Det Sydfynske Øhav. På ruten kommer du blandt andet gennem Svanninge Bakker, og øernes charmerede byer.

bornholm
Foto: Daniel Villadsen

Sjællandsleden (ca. 400 km)

Denne kystnære vandrerute fra Sjællands Odde til Stevns gør det muligt at vandre hele Sjælland rundt med havudsigt næsten hele vejen.

Bornholms kyststi (ca. 115 km)

Du kommer gennem både større og mindre byer på Bornholm, men det meste af turen foregår i uforstyrret natur med en utrolig flot udsigt.

Seal in front of Blåvandshuk Lighthouse
Foto: Thomas Høyrup Christensen

Kyst til Kyst Stien (ca. 120 km)

En velafmærket vandrerute der forløber på tværs af Jylland fra Blåvand i vest til Vejle i øst. På ruten ledes du langs Varde Å, Holme- og Vejle Å, og du vil opleve de bakkede og smalle ådale, som afløses af brede vider med græssede enge, moser og heder.

Himmebjerget i Silkeborg
Foto: Michael Maagaard

Himmelbjergruten (ca. 40 km)

Himmelbjergruten fører dig gennem et særdeles varieret og spændende landskab i området omkring Himmelbjerget og Silkeborgsøerne. Gudenåen gennemløber Himmelbjergsøerne, og fra søfladen og op til Himmelbjergets top er en højdeforskel på ca. 125 meter.

Silkeborg and the Danish Lake District
Foto: VisitSilkeborg

Trækstien (ca. 70 km)

Langs Gudenåen mellem Silkeborg og Randers løber den gamle Træksti som en vandresti, hvor du kan komme helt tæt på åen og naturen og har mulighed for enestående naturoplevelser.

Vandreruter i Vejle Ådal og Fjord

En af de mest kendte vandreruter i dette område er turen ad Bindeballestien, der løber gennem Vejle Ådal fra Vejle til Bindeballe og videre til Billund. Du kan blandt andet finde vandreruter ved Grejsdalen, Højen ved Vejle, Egtved og Vejle Ådal.

Wandern in der Tøndermarsch an der Süddänischen Nordsee
Foto: Wasabi Film

Marskstien (54km)

Oplev alle Tøndermarskens vidunderlige oplevelser til fods, såsom det rige fugleliv og hold en velfortjent pause i områdets historiske byer på denne European Quality Trail.

Mädchen in gelber Jacke läut im Sonnernuntergang durch Rebild Bakken, Dänemark

Foto:Daniel Villadsen

Internationale vandreture i Danmark

To af de 12 europæiske fjernvandreveje passerer gennem Danmark. Vandreruten E1 løber fra Rønsdam til Grenaa, mens E6 løber fra Kruså til Kastrup. E1 kommer fra Grövelsjön-Sälen i Sverige og fortsætter til Castellucio i Italien, mens E6 kommer fra Kilpisjärvi i Finland og fortsætter til Alexandroupolis i Grækenland.

Andre vandreture

Udover de mange vandreruter, findes der også mange andre muligheder for at opleve Danmark på gåben.

Hiking holidays in North Zealand
Foto: © Sarah Green - VisitNordsjælland

Naturstyrelsens vandreture

Hos Naturstyrelsen kan du downloade turfoldere fra mere end 125 områder i Danmark. Folderne er på dansk, men en del findes også i engelsk og tysk version. Turfolderne kan også fås i trykt version særlige folderkasser, der står ved indgangen til de enkelte naturområder, på biblioteker over hele landet og på de lokale turistkontorer.

På Naturstyrelsens digitale UdiNaturen-kort kan du finde beskrivelser og kørselsvejledninger til vandreruter overalt i Danmark. Fra siden kan du printe og downloade vandreruter til din GPS.   

Spor i Landskabet

Spor i Landskabet er et landsdækkende projekt, hvor private lodsejere har afmærket vandrestier på deres arealer og dermed giver alle interesserede mulighed for at opleve sider af den danske natur, som ellers ikke er tilgængelig for offentligheden.

Hjertestier

Hjertestier er ruter, som er afmærket og beskrevet af Hjerteforeningen. På hjemmesiden hjertestier.dk finder du beskrivelser af de enkelte ruter og kan også downloade beskrivelser og kort i folderformat.

Kløverstier

Kløverstier er et koncept, der er startet af Friluftsrådet og Nordea-fonden i 2011. Kløverstierne er afmærkede ruter i danske byer, der binder områders natur- og kultursevædigheder og motions- og friluftstilbud sammen på nye måder.