Gå til indhold
Bovbjerg

Bovbjerg Klint - hjem for Vesterhavsost

Foto: Foo

Hvor den gode smag modnes

På toppen af Bovbjerg Klint på kanten af Vesterhavet knejser Bovbjerg Fyr som midtpunkt i et bølgende landskab. Det gamle rødkalkede fyrtårn blinker trofast ud i mørket med to hvide blink hvert tiende sekund. Sådan har det hilst på søens folk og været et pejlemærke for kunstnere, geologer, naturelskere, turister og lokale siden 1877.

Går man de 93 trin op i fyrets vindblæste top, 62 meter over havet, har man udsigt til landsbyerne Ferring, Trans og Fjaltring, det mægtige Vesterhav og et enestående istidslandskab. Her kan man over en strækning på seks kilometer langs med klinten få historien om, hvordan mægtige ismasser fra nord under sidste istid skabte store dele af det danske landskab. Netop ved Bovbjerg har havet gnavet i kysten og givet mulighed for, at man kan få et kig ind i de forskellige lag, som isen formede. Det undersøiske landskab har også været kendt som Jernkysten, fordi flere tusinde skibe blev slået til vrag her.

Bovbjerg

Foto:Food Out West

”Bovbjerg strækker sig vist en halv Miil, Vandet har ædt ind, som man med store stærke Tænder kan bide ind i et Smørrebrød,” skrev H.C. Andersen efter sit besøg ved Bovbjerg i 1859. Og netop områdets særegne geologiske vidnesbyrd gør det til en interessant seværdighed og del af Geopark Vestjylland, som er under godkendelse som Unesco Global Geopark.

Vestenvinden, jordbunden og de barske forhold ved Bovbjerg giver også smag til de lokalproducerede fødevarer, som der er flere af.

Bovbjerg

Foto:Food Out West

Oste smagt til af den saltholdige vind fra Vesterhavet

Tæt ved Bovbjerg får oste for eksempel lov til at modne, hvor den saltholdige luft er med til at give karakter og en helt særlig smag. I hele 26 uger tager ostene den friske Vesterhavsluft til sig, og selvom de svinder undervejs, så siger man, at det de mister, får de tifold igen i smag. Det giver oste, der har bid og karakter, og som næsten er krystalliseret. Sådan bliver mælk fra lokale bønder til en ægte delikatesse.

 

Bovbjerg

Foto:Food Out West

Får til kanten

På Bovbjergs tykke, grønne græstæpper går krøllede får og græsser. De ved det ikke selv, men de er en del af et natur- og miljøprojekt, der med fårene som instrument skal skabe biologisk mangfoldighed til glæde for blandt andet fuglelivet. Det gør de ved at afgræsse arealerne omkring klinten. I gamle dage holdt fyrfolkene får, og nu har lokale fåreavlere sørget for, at de brægende og velsmagende dyr igen er tilbage. Herfra arbejder man også for at udbrede det lokalt producerede fåre- og lammekød til resten af landet.

Vi mødes omkring fyret

Vil man smage på specialiteter fra området, så byder caféen i nærheden også på lækre oste- og pølsetallerkener med blandt andet de lagrede oste, skinker, pølser fra Bovbjerg og heden samt spegepølser fra fårene ved fyret. Her er der også plads til kaffebord med hjemmebagte boller og lagkage i de gamle stuer.

Bag fristelserne står blandt andet frivillige kræfter, der også sælger lokale delikatesser og byder indenfor til kunstudstillinger, musikaftener, forfatterbesøg og fællesspisninger året rundt.

Om efteråret er der efterårsmarked med lokale fødevarer, kunsthåndværk og en fristende vaffelbod.

Bovbjerg

Foto:Food Out West

Share your wonders: