Gå til indhold
Løkken

Løkken - badeferie ved Vesterhavet fyldt med lokale råvarer

Foto: Food Out West

I godt selskab

Hvert år fra maj til oktober på Løkkens brede sandstrand står 485 små, hvidmalede badehuse og spejder ud over Vesterhavet. Der har de stået siden 1895 til vidne om forgangne tiders badeferier. Det var dengang frisk havluft blev ordineret til borgerskabet i byerne, og badedragterne var stribede og gik til under knæene.

I dag er den brede, hvide sandstrand en legeplads for børn i alle aldre, og de karakteristiske huse er byens umiskendelige vartegn. Den charmerende kystby, der gemmer sig bag den marehalmsklædte klit, er fortsat et yndet ferie- og udflugtssted for mange.

Løkken er gammel og ung på samme tid og vært for såvel surfere, børnefamilier som pensionister. I gamle dage var byen omdrejningspunkt for skudehandel med Norge og også en central handelsåre mellem indlandet og kysten. De første beboere var tre mænd, der slog sig ned på ”Furreby Løkke” - deraf byens navn - hvor de ernærede sig ved ølsalg og anden handel. 

Lige siden har Løkken været kendt for sine beværtninger og gode spisesteder, og Løkken er stadig en farverig og livlig handelsby.

Løkken

Foto:Food Out West

Smag på Løkken

Der støttes op om nærmiljøet, og det ses og smages hos byens mange restauranter, hvor man gør sig umage for at inkorporere kvalitets- og sæsonbetonede råvarer og produkter fra landmænd, slagtere, fiskere og mejerier i nærheden. Man har for eksempel en sammenslutning bestående af en håndfuld restauratører og fødevarehåndværkere, der brænder for at udvikle kulinariske oplevelser, som er lokalt forankrede.

Således serviceres surferne og andet godtfolk nede ved stranden fra små madvogne, hvor fisk og skaldyrslækkerier langes over disken. Fiskefrikadellerne hjælper et lokalt ungecenter med at lave, og torsken er fanget af naboerne på stranden, nemlig af fiskerne fra lokale kuttere.

Løkken

Foto:Food Out West

Øllene bliver brygget tæt på torvet efter egne opskrifter og de helt gamle håndværkstraditioner. Brygmestrene har en hånd med i processen, lige fra udvælgelse af de fineste malt- og humletyper til mæskning, urtekogning, gæring, brygning og tapning. I stuerne kan man smage på udvalget, og sidder man længe nok og smager på specialøllene, så er der gode chancer for at tillære sig vendelbomål.

I Løkken er det nemt at tilfredsstille den søde tand med kendte, farverige bolsjer. Hele året kan man i byen komme helt tæt på og se, hvordan de håndlavede bolsjer fremstilles. Bolsjerne koges op under åben ild, og bolsjemassen trækkes på krog for at gøre bolsjerne mere luftige og porøse. Smag også italiensk is, frisklavet hver dag på økologisk frugt, og - når det er muligt - med lokale ingredienser som for eksempel rå mælk fra det lokale mejeri. Smagsvarianter afhænger af sæson, og er man heldig, kan man få rabarber, æble, jordbær, hybenrose, hyldeblomst, hasselnød, mynte eller rom og rosin.

Løkken

Foto:Food Out West

Frisk fisk fisket fra åben strand

Dagens højdepunkt i Løkken er, når fiskekutterne kommer tilbage fra søen og trækkes på land. Måske det er en af de fem resterende fiskerbåde, der kommer ind efter at have pilket torsk i ”Dybet”. Løkken er - sammen med Nr. Vorupør, Lild og Thorup Strande - et af de få steder i Danmark, hvor man stadig lander fisk fra åben strand. Fiskerne sælger deres fangst direkte ved båden, og man kan få tilsendt en sms og få at vide, hvornår bådene kommer på land. Mere friskfanget fisk findes sandt at sige ikke.

Mød Løkkens lokale producenter

Hver onsdag i højsæsonen er der torvemarked, hvor områdets købmænd og små fødevareproducenter kommer til byen. Og i september kan man på den lange læmole opleve en festival med madboder og modeshow.

Løkken

Foto:Food Out West

Share your wonders: