
Skagen - frisk fisk serveret på toppen af Danmark
Med kunsten til bords
Mellem tvende have, på toppen af Danmark, hvor Skagerrak og Kattegat omfavner hinanden, og sandet og vinden kæmper mod landet, der ligger Skagen.
I århundreder har fiskerbyen med de karakteristiske gulklædte huse tiltrukket besøgende langvejs fra. Den rå natur, æstetikken, kunsten og det gode værtskab har draget folk, siden de verdensberømte Skagens-malere gjorde byen populær som feriemål i slutningen af 1800-tallet. Her slog de sig ned som kunstnerkoloni for at indfange det særegne, gyldne lys, som reflekteres i det hvide sand og spejles i de to have.
På Skagen kommer man for at se – eller for at blive set. Uanset hvem man er, så er der tradition for, at man samles over måltidet, og på samme måde, som de gamle malere gjorde det, dyrker man på Skagen bordets glæder i livligt fællesskab.

Foto:Food Out West
Sammen om store smagsoplevelser
Til trods for sin størrelse har Skagen en imponerende koncentration af spisesteder og tilbyder en bred vifte af madoplevelser på højt niveau. Her finder du historiske hoteller, og du kan sidde i de gamle stuer, som kunstnere engang sad i. På bordet kommer de legendariske retter og det klassiske smørrebrød - selvom moderne anretninger også har plads på menuen. Sæsonens råvarer bliver udsat for kreativ fortolkning i en klasse for sig i Gammel Skagen. Og på spidsen af Grenen går naturen i et med Danmarks nordligste spisested, Restaurant De 2 Have, hvor maden står mål med den sceniske udsigt. På havnen ligger de legendariske fiskepakhuse, hvor der serveres danske klassikere som sprøde fiskefrikadeller og stegt rødspætte. Langs havnen kan man også nyde live-musik sammen med en skaldyrs-hotdog eller et stjerneskud.

Foto:Food Out West
Skagen er lig med forkælelse og kendt for sine lækre delikatesser, som man kan tage med hjem eller nyde på et af de mange hyggelige spisesteder.
Skagensrejer er en helt særlig spise. De fanges i Skagerrak og koges allerede på bådene, inden de kommer i havn. I modsætning til andre rejer, så har skallen en flot rødbederød farve, både før og efter kogning, og kødet er lyserødt og fast og smager sødt.
På havnen hersker der også andre råvarer end fisk. Eksempelvis bliver skinker koldrøget og tørret her. Godt håndværk kræver tålmodighed, og det tager mindst et år, før man kan smage resultatet.

Foto:Food Out West
Bær og urter i det golde landskab
Det vindomsuste og sandholdige terræn omkring Skagen gør det udfordrende at dyrke grøntsager, men bær og vilde urter findes i overmål. Skawbo-versionen af den stegte rødspætte bliver derfor serveret med en kompot af enten tyttebær, tranebær eller stikkelsbær.
På Skagens yderste spids, Grenen, og på gamle bopladssteder vokser havtornebuske vildt og vidner om, at også vikingerne har nydt godt af denne superfood. Tager man på sanketur, kan man plukke de vitaminfyldte bær eller finde urten porse. Porse finder man også hos det lokale bryghus, der anvender udtræk af morsepors fra rakler, håndplukket ved Råbjerg Mile, til særlige specialøl. For mange vendelboer er urten også en central ingrediens i bjesk, den hjemmelavede kryddersnaps, som er en fast bestanddel af ethvert frokostbord i Skagen – som vi kender det fra PS Krøyers malerier og den dag i dag.
Også H.C. Andersen var gæst i Skagen. Det var i 1859. Det siges, at gæstgiveren på hotellet var højgravid og gik i fødsel, efter den prominente gæst fik et raserianfald, fordi hans måltid lod vente på sig. Om natten kom en pige til verden. Moderen mente, at pigen måtte være født med særlige kunstneriske evner, når nu den berømte forfatter havde været i huset under fødslen. Den unge pige blev senere kendt som den verdensberømte Skagensmaler, Anna Ancher.

Foto:Food Out West