©  Foto:

Christiansborg Slotskirke

Christiansborg Slotskirkes historie går tilbage til det første Christiansborg Slot.

Christian 6. lod den talentfulde unge arkitekt Nicolai Eigtved stå for indretningen af slotskirken i 1738-42, og han skabte et af de fornemste rokokointeriører i dansk arkitektur.

Da slottet brændte i 1794, gik det imidlertid også ud over kirken. Tilbage stod en ruin, og arkitekten C.F. Hansen fik til opgave at genopføre kirken.

Den blev ligesom slottet, det andet Christiansborg, bygget i periodens nyklassicistiske stil, med et centralt kirkerum overdækket med en kuppelkonstruktion.

Udbrændt og genopført

Christiansborg Slotskirke, som vi kender i dag, blev indviet i 1826, men pinsenat 1992 brændte kirken igen, sandsynligvis antændt af en vildfaren raket under pinsekarnevallet.

Der fandtes ingen tegninger til kuppel- og tagkonstruktion, men et systematisk bygningsarkæologisk arbejde med registrering af forkullede bygningsdele gav mulighed for at genskabe kuppel- og tagkonstruktionen.

Den genopførte kirke blev indviet den 14. januar 1997 i forbindelse med Dronning Margrethes 25-års regeringsjubilæum. Genopførelsen er tildelt flere arkitekturpriser for fornem restaurering.

Slotskirken har i årene 1965-92 været anvendt af Det Kgl. Danske Musikkonservatorium til undervisning, eksaminer og koncerter.

Royale dåber og castum doloris

Slotskirken har igennem årene dannet rammen om flere bryllupper og andre vigtige ceremonier i Kongehusets historie.

Senest har Hendes Kongelige Højhed Dronning Ingrid i 2000 ligget på "castrum doloris" inden hun blev ført til sit sidste hvilested i Roskilde Domkirke.

I 2006 blev Hans Kongelige Højhed Prins Christian døbt i kirken. Folketinget afholder desuden gudstjeneste i kirken på dagen for Folketingets åbning.