©  Foto:

Ruinerne under Christiansborg

Gå på oplevelse i ruinerne af Absalons Borg fra 1167.

Den største og ældste ruin under Christiansborg Slot er ringmuren fra Biskop Absalons borg fra 1100-tallet. Ringmuren beskyttede borgen mod vendiske sørøvere.

Blåtårn – Leonora Christines fængsel

Den anden store ruin under slottet er fundamentet til det berygtede Blåtårn; det største tårn på Københavns Slot. Her sad politiske fanger og andre kriminelle indespærret. Den mest berømte fange var Christian 4.s yndlingsdatter, Leonora Christine. Hun var tårnets fange i næsten 22 år.

Ombygget af flere omgange

Efter 1369 blev Københavns Slot bygget oven på resterne af Absalons borg. Pladsen blev hurtigt trang i det nye slot, og de skiftende konger rev bygninger ned og byggede nye.

Christian den 4. ønskede også at sætte sit præg på Københavns Slot. Han tilføjede en etage på Blåtårn med et prangende kobberspir.

Til sidst kunne fundamentet ikke bære det store og tunge slot, og det stod klart at slottet kunne kollapse når som helst. Christian 6. rev slottet helt ned og opførte et nyt – Det første Christiansborg Slot, som var indflytningsklart i 1745.

Opdaget ved et tilfælde

Da fundamentet til det nuværende Christiansborg Slot skulle støbes i begyndelsen af 1900-tallet, stødte arbejderne på ruiner af flere bygninger og stykker af en ringmur.

Nationalmuseets eksperter blev tilkaldt, og det viste sig, at ruinerne gik tilbage til omkring år 1167. Det var Biskop Absalons borg, der dengang lå på en lille ø uden for Købmændenes havn.

Oplev Ruinerne under Christiansborg med guide – en rejse tilbage i tiden til den mørke middelalder
Hver lørdag: på engelsk kl. 12
Hver søndag: på dansk kl. 12

Hold desuden øje med børneaktiviteter som skattejagt og rollespil i ferieugerne. Se mere på: Christiansborg.dk