©  Foto:

Gisselfeld Kloster

Få minutter fra nutidens brølende motorveje - i et af Sjællands smukkeste landskaber - ligger Gisselfeld Kloster, en af Danmarks ældste og bedst bevarede renaissanceborge.

Navnet kan føres helt tilbage til år 1370, men den røde borg, som vi ser i dag, blev bygget i perioden 1547 til 1575 af Peder Oxe, Danmarks mægtige rigshofmester.

In 1701 bestemte Christian Gyldenløve, at Gisselfeld skulle gøres til kloster, hvor adelige jomfruer og en abbedisse skulle tilknyttes klosteret. Disse planer blev dog aldrig ført ud i livet, men navnet Gisselfeld Kloster hang ved.

Under indtryk af de urolige tider omkring Grevens Fejde i 1534, blev Gissenfeld bygget som et forsvarsanlæg - med ringmur, vindebroer, skydeskår og voldgrav. Gisselfeld er et af Danmarks største godser, med et samlet areal på 3.850 ha. hvoraf ca. 2/3 er skov. Næsten hele Vester Egede By og 9 store gårde hører ind under godset, der i alt har 126 ejendomme.

Der har været haveanlæg omkring slottet i flere hundrede år. Disse smukke omgivelser inspirerede bla. H.C. Andersen til det verdenskendte eventyr "Den Grimme Ælling", under et af hans ophold på Gisselfeld. Den nuværende park på ca. 40 ha. blev anlagt i slutningen af det 19. århundrede af den berømte engelske havearkitekt H.E. Millner.

Læs mere på www.gisselfeld-kloster.dk