©  Foto:

Herregården Odden

Besøg Danmarks nordligste herregård som huser en stor samling af J.F. Willumsens værker. I hestestalden vises Oddens historie gennem 500 år. Nyd naturområdet, og besøg herregårdens gamle køkken.

Odden er en gammel Herregård, hvis oprindelse går meget langt tilbage. 
De nuværende bygninger er fra 1500-tallet. Odden har fået navn efter landskabet, hvor bygningerne ligger. Tidligere var det nemlig på en odde omgivet af vand.

Jorderne under Odden strakte sig op til Skagen, og Odden blev ejet af medlemmer af den øverste adel. Det siges at Odden var en af de få borge, Skipper Clement ikke kunne indtage under ”Grevens Fejde”. Odden har siden haft forskellige adelige slægter som ejere , men i 1800 tallet overgik det på borgerlige hænder.  I 1989 overtog Fonden Victor Petersens Willumsen-samling stedet. Den kongeligt privilegerede fond bag Victor Petersens Willumsen-samling blev grundlagt for mere end 50 år siden. Den havde oprindeligt til huse i Ribe. For godt 30 år siden blev samlingen flyttet til Herregården Odden, hvor den har været udstillet siden.

Herregården Odden rummer i dag en samling på omtrent 1400 arbejder af en af Danmarks største kunstnere, J.F. Willumsen (1863-1958). En fascinerende samling af én af de mest fremtrædende danske kunstnere nogensinde, og et besøg på Herregården Odden er et kig ind i Willumsens værksted og arbejdsprocesser. Her følger udstillingen ikoniske værkers tilblivelse gennem utallige forstudier, der fylder herregårdens vægge fra gulv til loft. Willumsens mange arbejder med blandt andre verdenskendte motiver som Badende børn på Skagen Strand og En Bjergbestigerske kan udforskes i timevis.

Læs mere om J. F. Willumsen her:
https://www.jfwillumsenodden.dk/j-f-willumsen-en-markant-kunstner/  

 

Særudstilling 2024: Det jeg aldrig før har set af Camilla Berner 

Denne sæson kan en helt særlig udstilling opleves på Herregården Odden, hvor dansk samtidskunstner Camilla Berner, med udgangspunkt i J. F. Willumsens stort set ukendte herbarium, undersøgelser begreber som det fremmede og eksotiske i særudstillingen Det jeg aldrig før har set. Berner går helt tæt på, hvordan fascinationen af det, der virker eksotisk, ofte har stået og stadig står i vejen for at få øje på det, der bogstaveligtalt ligger lige for fødderne af os - den nære, almindelige, men måske også undseelige natur. 

 Men en aktualisering af Willumsens natursyn, som det kommer til udtryk i hans hundredår gamle plantebøger, undersøger Berner, hvordan vi på ny kan skabe værdi i det, der vokser   omkring os ved simpelthen af blive bedre til at se. Ved at træne vores blik til at blive bedre til at opdage magien og mangfoldigheden i den helt almindelige natur, er vi også bedre rustet til at skabe bedre vilkår for dens overlevelse. Gennem Berners kunstneriske opmærksomhed åbenbares nu en verden af vilde former og overraskende rigdom, der eksisterer lige omkring os – hver dag. Udstilling blev for første gang vist på Willumsens Museum i efteråret 2023 hvor det ligeledes var første gang, at offentligheden fik mulighed for at studere Willumsens herbarium. På Odden har gæster nu muligheden for at opleve denne dialog i de smukke gamle bygninger og i samspil med naturen omkring herregården. 

Udstillingen er realiseret med støtte fra Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond, Hjørring Kommune, Statens Kunstfond, Willumsens Museum, Dansk Tennisfond og Det Obelske Familiefond.