©  Foto:

J. F. Willumsen samling på Herregården Odden

Besøg Herregården Odden og nyd den særlige samling og udstilling af J. F. Willumsens mange værker. Samlingen indeholder både notater, skitser, malerier og mange andre spændende ting.  

 

Samlingen viser alle sider af Willumsens virke gennem et langt liv, fra barnetegningerne til det sidste, ufuldførte maleri.

Samlingen er en studiesamling med skitser, tegninger, malerier og keramiske ting udført af kunstneren, der var elev på Kunstakademiet samt frekventerede Den Frie Malerskole, hvor han undervistes af bl.a. skagensmaleren P. S. Krøyer, Zahrtmann og Tuxen.

Samlingerne er af international interesse og omhandler det 19. og 20. århundrede.

Herregården Odden er en af Danmarks nordligst beliggende herregårde. Kunstsamlingen består af 1304 værker, hvoraf de 810 er udstillede.

Adgang uden for normal åbningstid evt. med spisning eller kaffebord kan arrangeres for større grupper.

I herregårdens køkken serveres kaffe, the og hjemmebagt kage.

Særudstilling 2024: Det jeg aldrig før har set af Camilla Berner 

Denne sæson kan en helt særlig udstilling opleves på Herregården Odden, hvor dansk samtidskunstner Camilla Berner, med udgangspunkt i J. F. Willumsens stort set ukendte herbarium, undersøgelser begreber som det fremmede og eksotiske i særudstillingen Det jeg aldrig før har set. Berner går helt tæt på, hvordan fascinationen af det, der virker eksotisk, ofte har stået og stadig står i vejen for at få øje på det, der bogstaveligtalt ligger lige for fødderne af os - den nære, almindelige, men måske også undseelige natur. 

 Men en aktualisering af Willumsens natursyn, som det kommer til udtryk i hans hundredår gamle plantebøger, undersøger Berner, hvordan vi på ny kan skabe værdi i det, der vokser   omkring os ved simpelthen af blive bedre til at se. Ved at træne vores blik til at blive bedre til at opdage magien og mangfoldigheden i den helt almindelige natur, er vi også bedre rustet til at skabe bedre vilkår for dens overlevelse. Gennem Berners kunstneriske opmærksomhed åbenbares nu en verden af vilde former og overraskende rigdom, der eksisterer lige omkring os – hver dag. Udstilling blev for første gang vist på Willumsens Museum i efteråret 2023 hvor det ligeledes var første gang, at offentligheden fik mulighed for at studere Willumsens herbarium. På Odden har gæster nu muligheden for at opleve denne dialog i de smukke gamle bygninger og i samspil med naturen omkring herregården. 

Udstillingen er realiseret med støtte fra Konsul George Jorck og Hustru Emma Jorck’s Fond, Hjørring Kommune, Statens Kunstfond, Willumsens Museum, Dansk Tennisfond og Det Obelske Familiefond, Gudrun og Palle Mørchs Mindefond.