©  Foto:

Herregårdsruten: Nyborg-Kerteminde

Herregårdsruten forbinder Nyborg og Kerteminde. Ruten er 26,6 km.

 

Herregårdsruten: Nyborg - Kerteminde

Samlet afstand: 26,6 km på asfalteret vej fra turistbureauet i Nyborg til turistbureauet i Kerteminde.

OBS: Du skal følge skiltningen på Herregårdsruten mellem Nyborg og Kerteminde, da rute 40 i 2022 er erstattet af Herregårdsruten.

Nyborg 
Fra Nyborgs middelaldercentrum med kongeslot og voldanlæg, går turen næsten forbi hoveddøren til Nyborg Destilleri, hvor der destilleres whisky, gin, og andre lækre spiritus. Langs stranden passerer du tre af Danmarks førende møde- og konferencehoteller, som om sommeren er badehoteller med en fantastisk beliggenhed direkte ud til stranden. Videre mod Teglværksskoven, hvorfra der går flere gangstier ned til kysten. Strandvænget i den nordlige ende af skoven, er en smuk og afvekslende park med adgang for offentligheden. Her er dyrehold og en naturlegeplads, ligesom det er muligt at benytte de mange bålpladser, borde, bænke og selve stranden. Et yndet udflugtsmål for børnefamilier. 

Ruten passerer det gamle fiskerleje Skaboeshuse på sin vej forbi Grønnehave Strandcamping, inden ruten her går en smule ind i landet. Ved Nordenhuse er du igen ved Storebælt. Nordenhuse er også et gammelt fiskerleje. Tidligere trak fiskerne deres fartøjer op på stranden med et spil, som stadig eksisterer. Området er præget af nydeligt pyntede, ældre sommerhuse 'en miniature' 

Risinge & Lundsgård Klint 
Efter Nordenhuse cykles over Bovense til Risinge. Herregården Risinges hovedbygning er en 1700-tals bygning. Hovedbygningen er i bindingsværk og i midten ses et firkantet tårn med pyramideformet tag. Hovedgården er opstået omkr. 1661 ved nedlæggelse af en landsby, Risinge, på tre gårde. I øvrigt var stedet omkring Risinge udset som egnet sted for placering af et A-kraftværk, da Danmarks elektricitetsudbygning blev planlagt i midten af 1970'erne. Disse planer blev dog forpurret af folkestemningen, således at Danmark ikke fik A-kraftværker. 

Kort inden Kerteminde cykler man gennem Storskoven. Fra rastepladsen er der adgang til Lundsgård Klint, som er 900 m. lang, og hvorfra du kan nyde udsigten og i klart vejr tydeligt følge Sjællands kyst. Bag klinten ligger et fint skovområde, som er velegnet til vandreture. Om sommeren er der mange spændende fugle i skoven, f.eks. pirol og rødrygget tornskade. Midt i skoven ligger Jomfruhøjen, der er et godt eksempel på et middelalderligt voldsted. Til stedet knytter sig følgende sagn: Tre smukke jomfruer var trolovede med tre riddere, men blev tilbedt af tre nye bejlere. Fordi deres trolovede var draget i leding, havde de ingen til at beskytte sig mod de nye bejlere og søgte derfor tilflugt i højen i skoven. Da tilbederne opdagede skjulestedet, valgte de tre ungmøer at dø for egen hånd. 

Lundsgård 
Hvor du kører ud ad skoven ligger herregården Lundsgård. Jomfruhøjen viser sandsynligvis Lundsgårds middelalderlige beliggenhed. Gennem tiderne har stedet flere gange været ramt af oversvømmelser, og derfor iværksatte man en forstærkning af høfderne i Storebælt. Den nuværende hovedbygning er fra 1765 og opført i rokokostil. En mindre skovvej fører rundt om godset og forbi de væsentlig nyere avlsbygninger. 

Kerteminde 
Byen var tidligere Fyns betydeligste havneby, og i dag spiller fiskerihavnen stadig en aktiv rolle i byens liv.  Statuen af fiskerpigen "Amanda" finder du ved Langebro og er byens vartegn. I de smalle gader ligger flere fredede strøg, og en bygning fra 1600-tallet huser byens museum tilsvarende Nyborg. Fiskergade er et eksempel på en gade med maleriske og fantasifulde husfacader.  Byen byder også på et seværdigt museum for maleren Johannes Larsen, bl.a. kendt for sine mange fugletegninger. I Kerteminde finder du også Fjord&Bælt, hvor forskning og formidling om havmiljøet i Storebælt er vigtige ingredienser. I en 50 m tunnel under havoverfladen kan du studere Storebælts dyre- og planteliv, ligesom der er marsvin og sæler i et stort udendørsbassin.