©  Foto:

Kvalitetsvandresti ved Jels

Kvalitetsstien ved Jels Søerne og Jels Voldsted er 4,8 km lang vandrerute, der er certificeret af Dansk Vandrelaug.

Ruten har start- og slutpunkt ved Jels Voldsted. Jels Søerne - der er faktisk 3 - ligger i bunden af en lille tunneldal fra seneste istid og er et naturskønt område. Jels ligger ca. 20 km vest for Kolding. 

Kvalitetsvandrestien ved Jels følger dels kanten af Jels Midtsø og dels op i bakkerne omkring tunneldalen.  Skovområdet, som i dag er ejet af Naturstyrelsen, er rester af den meget store og ufremkommelige Farrisskov, som op til 1700-tallet strakte sig tværs over Jylland, og var en frygtet strækning på Hærvejen. 

Ruten går i vidt forskellige slags natur – både  den klassiske danske bøgeskov, sø, eng og åløb.  

På en kvalitetsvandresti, som er certificeret af Dansk Vandrelaug, er du sikker på at få en god vandreoplevelse. Vandrestierne er rundruter, som alle ligger i naturen i rolige omgivelser og med interessant natur eller kulturhistorie. Variation i landskab og naturoplevelse er væsentlige kvaliteter.  

Praktisk:
Der kan parkeres på den grusbelagte parkeringsplads ved Jels Voldsted. Her er der borde/bænkesæt og informationstavler. Den afmærkede rute rundt i området starter herfra. Langs med ruten findes flere borde-bænke sæt, hvor man kan nyde madpakke og kaffe. Nærmeste indkøb er Jels, hvor du finder dagligvarebutikker. Jels Voldsted rummer desuden en café. Husk at tjekke åbningstider inden du tager afsted.  

Sådan finder du vej: 
I VisitVejen App, som kan hentes gratis hvor du normalt henter apps til din smartphone, kan du under menupunktet Oplevelser finde samlingen af Digitale guider. Her under finder du kort, rute og små historier til rutens oplevelser. Din telefons gps fortæller dig hele tide, hvorvidt du følger ruten. På denne måde er ruten digitalt afmærket. På ruten er der delvist fysiske afmærkninger. Ruten følger bl.a. det "yderste" stykke af Jels Natur- og planetsti.