©  Foto:

Lyngså Kirke - Sæby

I 100 år har Lyngså kirke ligget på bakken lidt syd for byen. Den smukke røde bygning fremtræder med tårn, skib og kor som en harmonisk helhed.

Særpræget tilføres af stræbepillerne og de smukke kamtakkede gavle. Fra kirkegården er der en storslået udsigt over land og hav, og fra tårnet kan man se langt ud over Kattegat, og i klart vejr skimte Læsø ude i horisonten. Arkitekt L. Olesen, København, fik til opgave at udfærdige tegninger til kirken. Bygmestrene var murerne P. Jakobsen og August Nielsen, tømrermester Petersen og snedkermester J.C. Christensen.

Biskop Fr. Nielsen indviede kirken Søndag den 9. november 1902. Biskoppen fremhævede i sin tale, at Lyngså kirke med navnet St. Pauls kirke, er opkaldt efter apostlen Paulus. I jubilæumsåret 2002 har Lyngså kirke gennemgået en større restaurering. Vægge og hvælv er blevet repareret og kalket. Det gamle sort/hvide flisegulv er udskiftet med teglfliser.

Der er blevet anskaffet et nyt orgel og et nyt pulpitur med et smukt gitterværk bærer det nye orgel. Tårnrummet over våbenhuset er sat i stand og har fået samme balustrade som pulpituret, så rummet på den måde er blevet en integreret del af kirkerummet. Træværket i kirken er blevet malet i lyse lette farver med et stænk af havets og himlens blå. I koret er alterskranke og alterbord fornyet, og som alterudsmykning er indsat en glasmosaik i blokglas, udført af kunstneren Poul Winther, Skagen.

Kirken er åben når der er medarbejdere tilstede. Nøgle kan afhentes på Østkystvejen 198.