©  Foto:

Oplevelsescenter Nyvang

Træd ind i en tidsmaskine og oplev Danmarkshistorien på egen krop i Oplevelsescenter Nyvang. I den lille landsby, under 5 km fra Holbæk station, kan du opleve livet og hverdagen i midten af 1900-tallet. 

Oplevelsescenter Nyvang er en af Holbæks must-sees, især hvis du elsker vintage og gerne vil blive klogere på Danmarkshistorien. Oplevelsescentret har genskabt en by i andelsbevægelsens tid, i midten af 1900-tallet. Her gøres historien levende for både børn og voksne. 

I landsbyen Nyvang, 5 km fra Holbæk mitdby, kan du røre, smage, gøre, prøve, dufte og lege dig gennem livet og hverdagen i midten af 1900-tallet. 

Nyvang har alt det, som en lille landsby havde i de gode gamle dage: bageriet, mejeriet, kirken, husmandsstedet, vognmandsforretningen, smedjen, systuen, traktørstedet og naturligvis brugsforeningen.  

Kunne du, f.eks., tænke dig at smage på den gammeldags kærnemælk? Vaske op med karskrubbe og sodavand? Eller få en køretur i zonestationens kranvogn fra 1929? 

Mad, rundvisninger og hestevognskørsel

I sommersæsonen er rundvisninger inkluderet i entréen alle weekender og helligdage kl. 11. Derudover kan du bestille rundvisninger. Bemærk, at grupper på mere end 10 personer skal bestille en særskilt (betalt) rundvisning.

I weekenden er der også mulighed for hestevognskørsel. Ønsker du hestevognskørsel i sommerferien, så husk at bestille.  

Trænger du til lidt mad og drikke, så kan du købe kaffe hos konditoriet med fine hvide duge og porcelænskopper eller og frokost hos Traktørstedet Madam Blå. Du må også gerne medbringe din egen madpakke. 

Årlige begivenheder i Oplevelsescenter Nyvang

Hvert år afholdes der en masse store, spændende arrangementer i Oplevelsescenter Nyvang. Se den fulde liste her og find de præcise datoer på Oplevelsescentrets hjemmeside. 

SWAPMEET – det overdådige stumpemarked.

Nyvang Besættes – oplev besættelsen lyslevende.

Alle vi børn… - Oplev datidens børneliv på egen krop.

Farlig Ungdom - Oplev 50’ernes ungdomskultur.

Gris på gaflen! - Børneaktiviteter med fokus på madkultur.

For fuld udrykning! - Brand, bilulykker og forbrydelser står i kø denne weekend.

Damp og Nostalgi - Oplev datidens mange maskiner i funktion.

Veteranflyvedag - Flyveopvisning i landsbyen.

Det Store Høstmarked - Oplev et gammeldags gøglermarked fyldt med liv og glade dage.

Det kom fra verdensrummet - Noget er styrtet ned fra rummet, men hvad er der sket?

Pengespillet - Du har 50 øre. Hvordan vil du klare dig? Bliver du rig eller fattig?

Julemarked i Den Gamle Landsby - Vi tænder julelys og byder indenfor til en hyggelig, gammeldags jul og et stort julemarked.

Book en gruppeaktivitet

Hestevognskørsel Bestil en hestevognstur med eller uden guide og med eller ude stop undervejs. Alle turene tager jer med på en dejlig tur igennem den gamle landsby. Husk at bestille hestevognsture inden ankomst (maks. 15 voksne eller 22 børn).

Fornøjelig Gymnastik

Oplev gymnastik som i de gode gamle dage. I den gamle landsby Nyvang er Hr. og fru Müller klar til at give jer gymnastik undervisning. Øvelserne er ikke mere krævende, end at ethvert rørigt menneske kan deltage.

  • Varighed: Ca. 25 min. 75,- kr. pr. deltager

Klædt på til tiden

Prøv at blive klædt på med tidens tøj! I får selvfølgelig lov til at beholde tøjet på under hele besøget.

  • Varighed: ca. 1 time 75,- kr. pr. deltager Max. 10 deltagere ad gangen

Husmandsdysten 

Prøv kræfter med hinanden på gammeldags landsbymaner. Alle deltager bliver inddelt i hold, der dyster mod hinanden i f.eks. at spille skorsten, hesteskokast, bære vand, sætte køer på græs og meget andet. Må de bedste husmænd vinde!

  • Varighed: ca. 1-2 timer. 75,- kr. pr. deltager, min. 750 kr. Max. 40 deltagere ad gangen

Damptromlekørekort 

Få en køretime i en damptromle! Brug den til at levere øl eller kaffe, eller lad firmaet ansatte trække tov. 

  • Varighed: ca. 1 time. Man skal være ædru. Minimumsalder 10 år. 1.800,- kr. inkl. diplom, medlemskab af tromleklubben resten af året samt tromle cap.

Kornkværn og pandekager

I Nyvang må man arbejde for føden! Og det skal forstås helt bogstaveligt. I skal nemlig lave pandekager, men inden de kan spises skal kornet males til hvedemel på kornkværmen, melet skal sigtes og pandekagedejen skal tilberedes. Herefter tændes der op i brændekomfuret eller sparerkomfuret med kvad, briketter og brænde - lidt brænde skal måske saves og flækkes. Til sidst kan I nyde de velfortjente pandekager.

  • Varighed: ca. 2 timer Pris: 75,- kr. pr. deltager, min. 750 kr.

Rundvisning

Tag med på en rundvisning i Oplevelsescenter Nyvang, og hør om andelsbevægellsens store betydning. Bemærk at der er gratis offentlig rundvisning lørdag, søndag og helligdage kl. 11.00 for grupper på højst 10 personer.

  • Varighed: 2½ timer (Der er også mulighed for en rundvisning på ca. 2 timer med stop ved 4 huse) Pris: 600,- kr. pr. 25 deltagere