©  Foto:

Palsgaard Slotspark

En af landets største og flotteste herregårdsparker finder du nær Juelsminde. Lad dig betage af det smukke slot, de mange små søer og sjældne træsorter, parkens skulpturer og de charmerende gamle bygninger.

Kulturhistorie når det er smukkest

Et af lokalområdets absolut mest henrivende udflugtsmål er Palsgaard Slotspark, der ligger i skønne omgivelser 5 kilometer nord for Juelsminde. Slotsparken, der er offentlig tilgængelig, strækker sig over hele 31 ha. smukt anlagt have, hvor der er kælet for hver en detalje. Parken har seks mindre søer og et stort antal sjældne træer og planter, der blev hjemført i 1800-tallet af slottets daværende ejer. Ved de enkelte træer er der sat et lille skilt, så du kan se, hvilken træsort der er tale om.

Rundt om i parken kan du se forskellige interessante kunstværker. De mange skulpturer glider godt ind i landskabet og udgør en flot visuel kontrast til de gamle romantiske bygninger og den smukt tilrettelagte natur.

I centrum for det hele ligger Palsgaard Slot, hvis historie går tilbage til 1200-tallet. Den storslåede trefløjede bygning, der er omgivet af vand, fik sit nuværende udseende i forbindelse med en større ombygning i 1800-tallet. Derudover ses flere forskellige gamle avlsbygninger i gulkalket bindingsværk. En af disse er indrettet som besøgscenter med udstilling om stedets historie og bænke med mulighed for at spise medbragt frokost. 

 

Den nye skovhave

Den gamle slotspark er for nylig blevet udvidet med en 10 ha. stor skovhave, som fungerer som en moderne nyfortolkning af den romantiske slotspark. Skovhaven ved navn Humlehaven er iindrettet med stier, lysninger og en lille skovsø. Den store attraktion er dog tre skulpturer af den anerkendte kunstner. Og der er flere på vej. I 2025 vil der være syv Nørgaard skulpturer spredt rundt i skovhaven. 

 

Tag til musical i slotsparken

Midt i slotsparken finder du scenen for Palsgaard Sommerspil, der optræder med en årlig musical i de unikke rammer. De årlige shows er et stort tilløbsstykke og en fast sommerbebuder for de mange, der vælger at tilbringe en dag med picnic og show ved Danmarks smukkeste friluftsscene.

 

Sådan finder du frem til Palsgaard

Palsgaard ligger ved landsbyen Hosby. Fra Gludvej, hovedvejen mellem Horsens og Juelsminde, vil du se skilte, der leder til Palsgaard. Passér fabrikkerne og de gamle avlsbygninger på Palsgaardsvej og du vil komme til en parkeringsplads ved indgangen til parken.
Parken er åben fra kl. 08.00 til solnedgang hver dag.

 

Besøg Palsgaard på din tur på Kyststien

Den populære vandrerute Kyststien Snaptun-Juelsminde går forbi Palsgaard. Det kan anbefales at tage en lille omvej og gå gennem parken, når du vandrer ned ad den flotte herregårdsallé, der fører til slottet.

 

Leder du efter inspiration til lignende naturoplevelser?

I Kystlandet finder du mange skønne haver og parker, som er et besøg værd. Få inspiration her.