©  Foto:

Samsk, smag, smask

Siden starten af 1900-tallet, hvor de første nye kartofler for alvor fandt vej til landets middagstallerkener, har Samsø været forbundet med kvalitetsråvarer og enestående fødevareinnovation. Det var derfor heller ikke underligt, at visionære samsinger tilbage i 2004 fandt på at fejre øens råvarer med en festival – længe før de fleste andre kom på de tanker.

Stolthed på menuen
Det er ikke uden grund, Samsø kaldes for ”Danmarks køkkenhave”. I mere end 100 år har øens landmænd forfinet dyrkningen af alskens frugt, grønt og bær. Samtidig nyder øen godt af et klima med masser af sol og meget lidt frost.

I de senere år er antallet af små producenter, der forarbejder øens råvarer, steget. Det samme er det gastronomiske niveau på spisestederne. Og næsten endnu vigtigere – samarbejdet mellem landmænd og kokke er blevet tættere, så avlernes stolthed finder ind i køkkenerne og hele vejen frem til restaurantgæsternes smagsløg.

En ø af velsmag
Kvalitet, stolthed, madkultur og fremtidens smage er nogle af kodeordene for den årlige Samsø Råvarefestival, der finder sted i midten af juni. Netop på det tidspunkt af året kan vi sætte tænderne i nogle af de mest delikate afgrøder, vi som Danmarks køkkenhave kan præstere; nye kartofler, spæde løg, saftfyldte asparges, sødmefulde ærter og solbeskinnede jordbær. Det i sig selv er grund nok til glæde og fest.

Foruden avlerne kan du i løbet af festivalweekenden også møde samske producenter og kokke, der rundhåndet deler ud af både gode snakke og smagsprøver. Har du mod på at tage grydeskeen i egen hånd, er der workshops, foredrag og minikurser for både små og store madører.

Wol do dåns?
Samsø Råvarefestival er også vært for sommerens skønneste fællesmiddag. Her mødes samsinger og feriegæster til en aften med god mad, musik, dans, hyggeligt samvær og den kulørte tradition ”Samsømesterskaberne i tovtrækning”.

• Samsø Råvarefestival 2019 foregår den 15. og 16. juni i Tranebjerg
• Se mere på www.samsoraavarefestival.dk