©  Foto:

Torsted Kirke

Denne gamle romanske kirke, som muligvis er den ældste bygning i det nuværende Horsens, ligger utroligt smukt og idyllisk på toppen af en bakke i et roligt villakvarter. Omkring kirken er der flot natur og fine stisystemer, som er en gåtur værdig.

Landsbykirken i storbyen

Torsted Kirke er en smuk romansk kirke fra midten af 1100-tallet, som ligger i den sydlige del af Horsens. Kirken lå oprindeligt mellem de to landsbyer Torsted og Ørnstrup, nogle hundrede meter fra hver, men Horsens er op gennem det sidste århundrede vokset kraftigt mod syd. Ofte omtales Vor Frelsers Kirke som den ældste bygning i Horsens, men faktisk er både Torsted og Tyrsted Kirker, som senere er blevet opslugt af byen, ældre. De er begge fra midten af 1100-tallet.

I middelalderen var kirken ejet af Skt. Jørgensgården i Horsens, som behandlede spedalske. Senere blev den en del af Horsens Hospital, og blev underlagt Hospitalskirken. Først i 1931 overgik kirken til selveje. Torsted Kirke har dermed en unik ejerhistorie. Ofte var regionens landsbykirker blevet solgt af kronen til lokale adelsmænd og godsejere.

 

Om kirken

Kirken består af et oprindeligt skib og kor fra 1100-tallet, der blev bygget af frådsten og kampesten. I middelalderen er et våbenhus blevet tilføjet. Kirken har ikke et egentligt tårn – dette blev fjernet i starten af 1800-tallet. I stedet byggede man en såkaldt klokkekam i røde mursten, som giver Torsted Kirke sit karakteristiske udseende, som er delvist hvidkalket, delvist mursten. Selve klokken er fra 1400-tallet. Klokkeslagning foretages stadig manuelt via et reb fra jorden.

Døbefonten er oprindelig, og sandsynligvis ældre end kirken. Den er lavet i granit med fire udskårne løvehoveder, som spejder rundt i kirken.

Fra middelalderen findes et krucifiks samt altertavlen. Altertavlen havde et længere fravær fra kirken, da den var en del af udstillingen i Den Gamle By i Aarhus, men kom i 1972 tilbage på sin retmæssige plads. Den smukke og farverige prædikestol er fra renæssancen i toskansk stil. Malingen i billedfelterne er ofte blevet opdateret med nye farver og motiver.

 

Rundt om kirken

Torsted Kirke hæver sig højt i landskabet, på toppen af en bakkekam. Beliggenheden af kirken er enestående på Horsensegnen. Kirkegården breder sig over bakkens sider, og terrænforskellene er udnyttet, så den danner et meget smukt anlæg. Kirken er adskilt fra de omkringliggende græsklædte skråninger via et flot kampestensdige. Der er 16 meter ned til Torsted Bæk i bunden af skråningen. Bakkerne er smukke, og er i vinterperioden populære som kælkebakke.

En bro fører over bækken til et område med fodboldbaner, der er forbundet med et meget omfattende stisystem, som forbinder Torsted med Bankager mellem de mange villaveje. Vi kan klart anbefale at gå en tur her, når du besøger kirken.

 

Vil du besøge Torsted Kirke?

Torsted Kirke er åben tirsdag-fredag 9-15. Du er velkommen til at kigge ind. Kirken kan være utilgængelig på grund af kirkelige handlinger.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.