©  Foto:

Vesthimmerlands Museum

Vesthimmerlands Museum - tag med på en rejse gennem 12.000 års historie.

12.000 års historie 

Vesthimmerlands Museum er det centrale, kulturhistoriske museum for Vesthimmerland og et af landets 27 statsanerkendte museer, der arbejder med arkæologi og nyere tids kulturhistorie.

Museet har til huse i en unik udstillingsbygning, formet som Thors hammer og tegnet af den internationalt anerkendte kunstner Per Kirkeby. Som kunstværk er bygningen i sig selv en seværdighed, der kan opleves sammen med de mange andre værker af Per Kirkeby i byrummet. Besøg også museets Per Kirkeby Information, hvor plancher, modeller og filmklip fortæller om Per Kirkebys virke og værker i Aars.

På Vesthimmerlands Museum er alsidig formidling for både store og små sat i højsædet, og der foregår over hele året mange spændende aktiviteter. Det aktuelle program kan altid ses på www.vesthimmerlandsmuseum.dk.

På museet 

Vesthimmerlands Museums faste udstillingsafsnit omhandler 12.000 års kulturhistorie fra istid til nutid. Her udstilles kraniet af Skandinaviens næstældste stenaldermand, rigt gravudstyr fra vikingetiden, kultfund fra bronzealderen samt imponerende jernalderfund fra bl.a. den befæstede Borremoselandsby, som lå gemt i mosen i årtusinder. En mystisk 2400 år gammel troldmandstaske, et unikt bevaret keltisk læderskjold og andre sjældenheder fra "kimbrernes tid" fortæller om håndværk, teknologi, livsforhold og europæiske forbindelser i Himmerlands tidlige jernalder.

Gundestrupkarret er af Europas fineste fund fra jernalderen. Det næsten 10 kg tunge kar af sølv blev fundet under tørvegravning i Rævemosen nær Aars i 1891 og består af 13 forgyldte sølvplader med motiver af guder, myter og offerscener. Det originale kar befinder sig på Nationalmuseet, men i udstillingen findes en smuk kopi, og her fortælles om de gådefulde billeder og den imponerende sølvteknologi, som oldtidens sølvsmede beherskede for 2100 år siden.

Tag på en tidsrejse i Vesthimmerland

En rejse gennem Vesthimmerland er en rejse gennem tiden, fyldt med fortællinger om steder, begivenheder og mennesker. Derfor har Vesthimmerlands Museum udarbejdet en kør-selv-guide, der fører gæsterne rundt i hele kommunen og giver et indblik i den mangfoldige kulturarv, som Vesthimmerland kan byde sine besøgende. Blandt fortidsminderne finder man i Vesthimmerland seks af de 100 mest betydningsfulde arkæologiske lokaliteter i landet. Find kør-selv-guiden på museets hjemmeside eller gå på opdagelse ved hjælp af det digitale kort www.dinturguide.dk, hvor det er muligt at finde oplysninger om seværdigheder, spisesteder og overnatningsmuligheder samt at planlægge en rute rundt i området.

Vesthimmerlands Museum arrangerer også guidede ture, hvad enten det drejer sig om en byvandring ”i Per Kirkebys fodspor” i Aars, en rundvisning på Danmarks største vikingeborg, Aggersborg, eller til andre seværdigheder i hele Vesthimmerland. Ligeledes kan museets fagpersonale bookes til foredrag om emner inden for arkæologi og nyere tids kulturhistorie i Vesthimmerland.

Børn og unge til 18 år: GRATIS

Voksne: kr. 60,00

Over 10 personer: kr. 40,00

Undervisning og rundvisning efter aftale.

Udenfor åbningstid: Besøg efter aftale.