Gå til indhold
Odsherred

Odsherred sætter smag på livet

Foto: VisitOdsherred

Smag lokale fødevarer fra Lammefjorden, få jord under neglene fra Odsherreds besøgsmarker og drik vin fra lokale vinproducenter! Du kan også dykke ned i en spændende landskabshistorie i Geopark Odsherred, der går helt tilbage til istiden. 

Den ligger der og er lidt løsrevet fra resten af Sjælland. Som om den vil være helt sin egen. Odsherred er noget ganske specielt med sine bølgende bakker omkranset af vand på alle sider. Derfor er det ikke så underligt, at Odsherred, som det eneste sted i Danmark, er blevet udnævnt til UNESCO Geopark.

I Odsherred kan man opleve natur, der er blevet formet af isens bevægelser for 15.000 år siden under den seneste istid. Det har givet det dramatiske landskab, der går fra buede højderygge til bløde dale. Et landskab med en jordbund, der egner sig godt til både vinmarker og dyrkning af grøntsager.

»UNESCO-beskyttelsen kommer som en gave til os her i Odsherred,« fortæller Thomas Kjelfred, der er projektleder på Dragsholm Slot, en af de største attraktioner i Odsherred. »Vi har de sidste 10 år arbejdet på at komme nærmere på en forståelse af landskabet, der folder sig ud uden for slottets mure.«

Odsherred

Foto:VisitOdsherred

God til rodfrugter
Dragsholm Slots historiske bygninger fungerer i dag som hotel med to restauranter. Den ene er gourmetrestauranten Slotskøkkenet, og den anden er den mere folkelige bistro Spisehuset. Begge spisesteder benytter sig af de mange friske råvarer, som vokser i landskabet rundt om slottet.

 »Jorden i Odsherred er rigtig god at gro grøntsager i. Særligt rodfrugter har det godt i denne jord og bliver spækfyldte med smag. Grøntsager og urter spiller ofte hovedrollen i vores retter på Dragsholm Slot, og kødet bliver dermed et sideelement. Vi har et meget tæt samarbejde med de lokale producenter, og de ringer til os og fortæller, når f.eks. gulerødderne har den perfekte størrelse og smag. Derfor kan vi servere helt friske råvarer i vores restauranter,« fortæller Thomas Kjelfred.

Vinmarker i Odsherred
Odsherreds bølgende landskab er også rigtig godt til vinmarker, hvorfor man også finder landets bedste vingårde her. Slotskøkkenet på Dragsholm Slot har derfor lavet en særlig vinmenu af lokale vine sat sammen med retter af råvarer fra producenter tæt på slottet.

På Dragsholm Slot er de også selv i gang med at udvikle en nordisk mousserende vin. Vinmarkerne blev anlagt for to år siden, og de håber snart at kunne høste gode druer til projektet, alt afhængig af hvor varm den danske sommer bliver i år.

Tag til Lammefjordens Besøgsmark
Vil du gerne dykke helt ned i Odsherreds landskab og natur, så kig forbi Lammefjordens Besøgsmark. På marken kan du i sommerhalvåret se - og efter aftale smage - en række af de grøntsager, som Lammefjordens avlere høster stor anerkendelse for. Marken er forbundet med en oplevelsesrute på ti kilometer med fem stop, der ender ved Dragsholm Slot. Husk dine høretelefoner, og tænd for podcasten, der fortæller om Lammefjordens geologi, inddæmninger og nutidige landbrug.

Og efter en lang gåtur er det ganske velfortjent med et godt måltid af lokale råvarer på en af Dragsholm Slots to restauranter.
 

Share your wonders: