Danmarks brand skal relanceres i Sverige og Norge

19.4.2022
Foto: Peter Kirkegaard - Heartland Festival

Svenskere og nordmænd har højt kendskab og stor kærlighed til Danmark. Men de skal udfordres i deres opfattelse af, hvad de kan på en ferie i Danmark. Det er udgangspunktet for to store brandkampagner, som VisitDenmark lancerer i april. 

Når VisitDenmark i april skyder to store kampagner i gang i Sverige og Norge, er det med en ny og markedstilpasset kommunikation. 

Det sker som en del af en langsigtet plan om at relancere Danmarks brand og få væksten tilbage fra de to markeder, som over de seneste år er gået tilbage. 

Kampagnerne bygger på et nyt markedsversioneret kampagnekoncept ”Nye sider hos en god bekendt”, som er udviklet med udgangspunkt i The Land of Everyday Wonder og blandt andet bygger på indsigter fra en endnu ikke offentliggjort markedsanalyse. 

”Nordmændene har et højt kendskab og en stor kærlighed til Danmark som feriemål. Der er allerede etableret et forhold, om man så må sige. Det betyder, at når vi kommunikerer med nordmænd om Danmark, har vi et kendskab og en langvarig relation at bygge på. Det er en helt anden situation, end når vi kommunikerer med fx briter eller italienere, hvor vi skal begynde med at fortælle, hvad Danmark står for” siger Hege Fredlund Hoff, marketingansvarlig i VisitDenmark Norge. 

En god nabo 

Når man spørger nordmænd og svenskere, hvad Danmark er verdensmestre til, peger de ikke på én ting. Derimod forbinder de Danmark med en lang række forskellige ting, som de kender godt og kan lide.  

”Når du som svensker besøger Danmark, er det for at tage et par feriedage hos en god nabo og ofte som et spontant weekendbesøg i foråret eller efteråret. Formålet med ferien er ikke en specifik oplevelse, men en kombination af oplevelser, hvor du bruger tid sammen med dine venner eller familie,” siger Åsa Lindberg, marketingansvarlig i VisitDenmark Sverige. 

Hun tilføjer, at svenskerne oplever, at atmosfæren i Danmark er mere kontinental og afslappet: 

”Danskerne er lidt mere glade, spontane og gæstfrie. Svenskerne føler sig velkomne i Danmark. Den følelse er vigtig at bringe ind i markedsføringen,” siger hun. 

Nyt kreativt greb 

Det nye kampagnekoncept er derfor bygget op om det velkendte, som både svenskere og nordmænd elsker ved Danmark. Og så bringer det noget nyt på banen, der udfordrer det klassiske billede og den gængse opfattelse. 

De to elementer spiller op til hinanden og skal være med til at skabe blikfang og vække interesse. 

”Vi bruger det velkendte, som nordmændene elsker ved Danmark og udfordrer med noget nyt. Det kan være en ny attraktion, det kan være en anden vinkel på noget velkendt, eller en aktivitet som nordmændene ikke normalt forbinder med Danmark. Fx surfing ved Nordvestkysten eller østerssafari ved Vadehavskysten,” siger Hege Fredlund Hoff. 

Mere rejselyst til Danmark

Kampagnerne bliver lanceret på et tidspunkt, hvor rejselysten er stigende på de to markeder. Det viser blandt andet en analyse, som Epinion har gennemført for VisitDenmark, men som endnu ikke er offentliggjort. 

Analysen viser, at både nordmænd og svenskere generelt set har fået mere lyst til at holde ferie i Danmark, end de havde før corona. Det gælder i særlig grad dem, der tidligere har holdt ferie i Danmark.

Undersøgelsen viser dog også, at en stor andel af svenskerne og nordmændene har fået lyst til at besøge mere eksotiske lande efter corona. 

”Selv om de svenske overnatninger er gået tilbage, er Danmark stadig blandt svenskernes favoritter. De faldende overnatninger kan være udtryk for, at svenskerne holder kortere ferier i Danmark end tidligere. Det skal vi tage højde for,” siger Åsa Lindberg. 

Også Hege Fredlund Hoff ser positivt på udviklingen i Norge: 

”Nordmændene har været meget forsigtige med at rejse under pandemien. De har lyttet til myndighederne og er i stor udstrækning blevet hjemme på ferie. Det har taget længere tid at få gang i rejselysten til udlandet, men nu ser vi tegn på, at nordmændene igen begynder at rejse ud,” siger hun. 

Fakta om kampagnerne  

Den svenske kampagne blev lanceret den 4. april digitalt og på tv. Den kører i fire uger og har blandt andet som mål at nå 2,5 millioner tv-seere. Mindst 1,7 millioner svenskere kommer til at se reklamen mindst tre gange. 

Den norske kampagne blev lanceret den 11. april, og heller ikke nordmændene kan undgå at blive eksponeret for Danmark, når videoer køres ud på både tv og online kanaler. Kampagnen kører også på sociale medier, og der vil være print annoncer i alle store weekendmagasiner. En særlig familievideo vil blive vist i biograferne hele foråret. 

Svensk kampagnevideo forår 2022

SUP at Christiansborg
Foto: VisitDenmark

Se den norske kampagnevideo

SUP at Christiansborg
Foto: VisitDenmark