©  Foto:

Norsminde Fjord

Den populære lille havneby Norsminde syd for Aarhus ligger ved indløbet til en af Danmarks mindst kendte fjorde. Norsminde Fjord er et vildtreservat med et rigt fugleliv. Det er muligt at gå en tur ved sydsiden af fjorden, mens du også kan cykle rundt om fjorden eller opleve den til vands i kajak.

Vildtreservat ved havnebyen

Norsminde Fjord er en lille fjord, som er tre kilometer lang og en halv kilometer bred. Fjorden forbinder Rævså (Odder Å) med Kattegat. Hele området omkring fjorden er vildtreservat og her lever et stort antal fuglearter. I træktiden kan der findes 8.000-10.000 rastende fugle. Naturen ved fjorden er karakteriseret af bakker og kystskrænter på nordsiden af fjorden og strandenge, rørskov og marker mod syd. Størstedelen af kyststrækningen ved fjorden er utilgængelig, men det er muligt at gå en tur på sydsiden af fjorden på stykket nærmest havnen og dæmningen.

 

Oplev fjorden til fods, på to hjul eller til vands

På sydsiden af fjorden kan du gå en tur, som starter fra sydsiden af indløbet på Kystvejen, overfor Næsvej. En sti fører ud til området Grimsholm, hvorfra du kan forcere et dige og fortsætte gennem Kalvø og ud til området ”Det Herreløse”, hvor størstedelen af øens fuglebestand lever. Turen tager cirka 1,5 time hver vej. Det er ikke flotte, velplejede stier hele vejen, men trampestier, så vi anbefaler, at du medbringer gummistøvler.

En cykeltur rundt om fjorden kan også anbefales. På turen kan du følge de landeveje, som ligger tættest på fjorden. Du kommer ikke helt tæt på, men har flere steder, særligt på nordsiden, en flot udsigt over fjorden. En cykeltur på 18,4 kilometer går gennem landsbyerne Kysing, Rude, Nølev, Assedrup, Synnedrup og Storenor.

Fjorden er også særdeles populær blandt kajakroere. Har du egen kajak, kan du sætte den i ved Norsminde Kajakklubs isætningssted på nordsiden af udløbet, vest for Kystvejen. Medlemmer af kajakklubben kan låne kajakker. Nærmeste udlejningssted er Saksild Strand Camping, fem kilometer derfra.

På dette digitale kort kan du se og følge ruter til henholdsvis vandring, cykling og kajak.

 

Skønne Norsminde

Den lille havneby Norsminde byder på en charmerende, maritim stemning. Ved den lille lystbådehavn er der altid liv og aktivitet i sommerhalvåret, hvor du kan se sommerglade feriegæster og børn i færd med at nyde en god is. Mest kendt er den gamle Norsminde Kro fra 1693, som byder på store madoplevelser. På havnen ligger også Fiskehuset med både butik og fiskerestaurant. Det kan anbefales at gå en tur ved vandet – enten rundt om Kysing Næs på sydsiden eller til Ajstrup Strand på nordsiden.

Du kan læse mere om Norsminde på denne side.