©  Foto:

Stouby Kirke

Et par kilometer nord for landsbyen Stouby ved Vejle Fjord ligger en kirke med en historie, som går helt tilbage til omkring 1130. Landsbykirken, som i mange hundrede år var ejet af det lokale gods Rosenvold, har i dag spændende inventar fra opførslen til nutiden.

Romansk landsbykirke nær Vejle Fjord

Omkring år 1130 blev Stouby Kirke opført som en romansk frådstenskirke, hvilket gør den til en af de ældste kirker i Danmark. Hovedparten af landsbykirker i Danmark blev opført i perioden 1150-1250.  Kirken har dog gennemgået mange forandringer, og omkring år 1470 blev størstedelen af den oprindelige kirke revet ned og erstattet af en ny gotisk kirke.  Af den oprindelige kirke, står skibets nordmur stadig samt en del af det oprindelige tårn i vest. Ganske usædvanligt for 1400-tallet er det meste af kirken opført i frådsten, som stammer fra den oprindelige kirke.

Det tegltækte tårn er ukarakteristisk lavt. Kirkens tårn har set mange ændringer gennem tiden. Der har været tårn allerede fra opførslen. I 1500-tallet brød det genopførte tårn sammen, og et nyt opførtes, som i 1800-tallet blev forkortet markant.

 

Kirkens historie

Ved Reformationen i 1536 inddrog kongen Stouby Kirke (og de øvrige danske kirker) fra den katolske kirke. På den tid ejede kirken 40 % af den danske jord. Året efter gav kongen ejerskabet over Stouby og Vrigsted Kirker til præsten Anders Krogh i bytte for hans rettigheder over Skt. Hans Kloster i Horsens. Han var dog underlagt kraftig indflydelse fra herremanden fra det lokale gods Rosenvold, som reelt bestemte over kirken, og i 1599 fik herremanden Frederik Rosenkrantz livsbrev på kirken. Kirken havde flere interessante ejere under Rosenvold – herunder Christian IV’s udstødte hustru Kirsten Munk, der satte et stort præg på beslutningerne i kirken. Rantzau-slægten overtog Rosenvold (og dermed Stouby Kirke) i 1600-tallet og ejede den frem til 1912, hvor den overgik til selveje.

 

Inde i kirken

Stouby Kirke har et lyst, men varmt kirkerum med inventar fra mange perioder. Døbefonten er kirkens ældste inventar, og har formentlig stået i kirken siden dens opførsel i 1100-tallet. På granitfonten ses fire engle i kamp mod det onde. Næstældst er de gotiske alterstager fra omkring år 1500. Den smukke prædikestol fra 1640 er et imponerende stykke træskærerarbejde, som bærer et våbenskjold for Kirsten Munk. Altertavlen er fra 1731.

I 1952 blev kirken restaureret af den kendte horsensianske arkitekt Viggo Norn. I den forbindelse blev kirken udsmykket med smukke glasmalerier i vinduerne lavet af Kresten Iversen.

 

Vil du besøge Stouby Kirke?

Stouby Kirke er åben når graverne er på kirkegården. Graverne er på arbejde på hverdage i almindelig arbejdstid (man-tors 8:16, fre 8-13). Kirken vil være åben størstedelen af tiden i denne periode, men der stilles ingen garantier, da graveren kan være andetsteds.

 

Flere historiske attraktioner

Kystlandet byder på mange spændende historiske attraktioner. Fra oldtid til industrihistorie. Fra museer til bygningsværker og attraktioner i naturen. På denne side kan du finde inspiration til historisk interessante oplevelser nær Horsens, Odder og Juelsminde.