Gå til indhold
De leukste fietsroutes, fietsvakantie bestemming Denemarken

Danmarks 11 nationale cykelruter

Foto: Michael Fiukowski & Sarah Moritz

I Danmark findes der et unikt netværk af cykelruter på 3.500 km, som består af 11 nationale cykelruter. Disse stier forbinder alle dele af landet fra syd til nord og fra øst til vest.

 

Couple cycling on the West coast cycling route (N1)
Foto: Niclas Jessen
01

N1: Vestkystruten (560 km)

Nordsøkystens cykelrute ("Vestkystruten") fra Rudbøl til Skagen løber langs nogle af de største naturoplevelser i Danmark. Cirka en tredjedel af ruten på 560 km består af grusstier, og det er derfor bedst at cykle med brede dæk. Der er ingen stigninger og minimal trafik, hvilket gør cykelstien til en familievenlig rute.

Foto: Thomas Høyrup Christensen - Copenhagen Media Center
02

N2: Hanstholm - København (420 km)

De 420 kilometer fra Hanstholm til København tager dig på en varieret tur gennem et typisk dansk landskab; landbrugsjord, små skove og langs stranden. Ruten er ideel, hvis du skal ud på din første cykeltur gennem Danmark.

The Ancient Road, Hærvejen, in Denmark
Foto: Destination Sønderjylland
03

N3: Hærvejsruten (450 km)

Den 450 km cykelrute mellem Padborg til Federikshavn -"Hærvejsruten" - er en historisk national rute. Det fører endda over grænsen til Rendsburg i Tyskland.

04

N4: Søndervig - København (310 km)

Ruten fører over hele landet fra vest til øst. Fra flade vestlige Jylland over Midtjyllands højland, Danmarks største sø og skovområde, til den danske hovedstad København. Landskabet langs ruten skifter mellem skove, søer, bakker og marker, og er det ideelle tærren for mountainbikes.

 

Sangstrup Cliff Coast Rock
Foto: Niclas Jessen
05

N5: Østkystruten: (650 km)

På Østkystruten ledes du fra Sønderborg til Hulsig og igennem adskillige gamle fjordbyer. Disse historiske handelsbyer ligger regelmæssigt langs hele ruten. Turen er derfor velegnet til mange stop undervejs, for eksempel på kunstmuseer eller i de charmerende bycentre. Ruten er relativt ujævn, og cyklister bør være i god form, for at dække hele ruten på en uge.

Foto: © Torben Meyer, Esbjerg Kommune
06

N6: Esbjerg - København (330 km)

På denne ret direkte rute over Jylland, Fyn og Sjælland til København kan du opleve danske landskaber med sorte og hvide køer i Jylland, bølgende kornmarker på Fyn og Sjælland. Ellers er turen kendt for sine mange museer for både børn og voksne. Næsten hele ruten på 330 km er asfalteret, og er kun ujævn og bakket på Sjælland.

07

N7: Sjællands Odde - Rødby (240 km)

Ruten fører fra Sjællands Odde via Vestsjælland på asfalterede veje gennem behagelige landsbyer og marker. Ruten er ekstremt børnevenlig takket være forskellige seværdigheder langs ruten - såsom sommerlandet Sjælland, BonBon Land, Knuthenborg Safari Park og badeland Lalandia. I Rødbyhavn er der en færge til Puttgarden på Femern i Tyskland.

Foto: Michael Fiukowski & Sarah Moritz
08

N8: Østersøruten (820 km)

"Østersøruten" fører dig gennem Sydjylland og derfra over Sydøøerne på en varieret tur gennem landet og langs vandet. Den hyggelige rute fører gennem nogle smukke byer langs det sydfynske øhav og fortsætter derefter til Falster, Bogø, Møn og Sjælland.

Hamlet's castle, Kronborg, in Helsingør
Foto: Daniel Overbeck - VisitNordsjælland
09

N9: Gedser - Helsingør (290 km)

Den danske del af den internationale langdistance-cykelrute Berlin - København dækker over 290 km af Danmarks baltiske kyst. Slotte og herregårde gør rejsen til en rejse gennem tiden. En færge går fra Gedser til Rostock i Tyskland.

Round church on Bornholm
Foto: © Niclas Jessen
10

N10: Bornholm rundt (105 km)

Den solrige ø Bornholm er meget speciel med sine klipper i nord og hvide sandstrande i syd. En af de smukkeste cykelruter starter umiddelbart nord for Hasle og fører til den idylliske fiskerlandsby i Helligpeder på tidligere flugtveje, nedlagte jernbanelinjer og skovstier. Der er meget at se på vejen, og cyklister bør derfor give god tid til denne tur, samt reservere indkvartering i god tid i højsæsonen.

Person standing at the Limfjord on a cliff, Denmark
Foto: Jakob Vingtoft
11

N12: Limfjordsruten (610 km)

Limfjordsruten dækker over 610 km på forskellige cykelstier og sideruter - kun en lille del af ruten er ikke asfalteret. Limfjorden krydses med færger ved mundingen af ​​Kattegat og Thyborønskanalen i vest. Mindre færger foretager også ture til øerne Egholm, Livø, Fur, Mors og Venø.

Få inspiration til flere oplevelser

A stop by the beach cabins on Ærø while cycling the Baltic Sea Cycling Route in Denmark
9 cykelruter på tværs af regioner
A woman enjoying the view in South Jutland during a pitstop along the N8 bike route
Vestdanmarks 16 Panorama cykelruter
Couple cycling near Nysted on Lolland
Østdanmarks 10 Panorama cykelruter
A stop by the beach cabins on Ærø while cycling the Baltic Sea Cycling Route in Denmark
Oplev Danmark på to hjul

Share your wonders: