Cycling at Blockhus, Westjutland

Danmarks 11 nationale cykelruter

Foto: Niclas Jessen

I Danmark findes der et unikt netværk af cykelruter på 3.500 km, som består af 11 nationale cykelruter. Disse stier forbinder alle dele af landet fra syd til nord og fra øst til vest.

 

Rute 1: Vestkystruten, 560 km (Rudbøl – Skagen)
Cykelturen op ad den danske vestkyst er en oplevelse for alle dine sanser. Du starter med højt til himlen i det flade marskland i Sønderjylland, og ender i Danmarks nordligste by, Skagen, indhyllet i et unikt, nordligt lys, som har inspireret nogle af Danmarks mest kendte malere.
Rute 2: Hanstholm – København, 420 km
Fra fiskerihavnen i Hanstholm cykler du til den gamle "købmandshavn" i hovedstaden. Turen går fra det vilde Vesterhav gennem agerland og skove, forbi herregårde over Kattegat og ned gennem Odsherred og det nordvestsjællandske landskab. Forløbet er som et snit i det varierede danske landskab, og dermed en glimrende introduktion for danske eller udenlandske turister, der vil opleve Danmark på to hjul.
Rute 3: Hærvejsruten, 450 km (Padborg - Frederikshavn)
Fra Frederikshavn svinger du ind over Jyske Ås og rundt om Rebild Bakker til Viborg, hvorfra du cykler langs den historiske del af Hærvejsruten til Padborg. Fra cyklen ser du oldtidens gravhøje, vikingernes runesten og middelalderens kirker. Turen byder også på en varieret naturoplevelse mellem de frugtbare østjyske morænebakker og det flade vestjyske hedeland.
Rute 4: Søndervig – Aarhus – København, 310 km
Fra det fladeste Vestjylland går ruten over landets højeste tinder i Det midtjyske Søhøjland, og du vil opleve landskabets skift ved den jyske højderyg. Over Sjælland fortsætter ruten på mindre veje, som bl.a. følger kongernes gamle rute fra Kalundborg mod København forbi vikingebyerne Lejre og Roskilde.
Rute 5: Østkystruten, 650 km (Sønderborg - Hulsig)
Mellem Hulsig syd for Skagen til Sønderborg smyger Østkystruten sig langs landskabet På turen videre langs østkysten bliver du blæst igennem af den friske vind. Af og til løber fjordstier og i bunden af fjordene mødes du af gamle købstæder med spændende museer.
Rute 6: Esbjerg – Odense – København, 330 km
Fra Tivoli i København over H.C. Andersens Odense på Fyn til Esbjerg havn i vest løber ruten gennem det varierede danske landskab. På Sjælland cykler du igennem en gammel vikingepassage nær Roskilde og Trelleborg og cykler videre over Storebælt til H.C. Andersens fødeby med hus og museum. Ruten fortsætter fra det østjyske landskab ud over den jyske hede, hvor du til sidst møder Esbjergs skultur, Mennesket ved Havet.
Rute 7: Rødby - Sjællands Odde, 240 km
Fra Odden over Vestsjælland cykler du ad asfalterede småveje gennem hyggelige landsbyer og marker. Ruten er børnevenlig uden større stigninger, og man passerer Sommerland Sjælland og BonBon Land, før turen går over Storstrømsbroen og nær Knuthenborg Safaripark ned til Rødbyhavn. Lidt ude af Østersøstien ligger badelandet Lalandia. I Rødbyhavn er der færge til Puttgarden på Femern i Tyskland.
Rute 8: Østersøruten, 900 km
Østersøruten går gennem 17 danske kommuner og strækker sig som et ottetal fra Haderslev til Møn og krydser sig selv i Svendborg. Hvis du cykler hele turen, kommer du gennem det sydlige Danmark og langs Fyn, Sjælland og samtlige småøer syd for Sjælland og Fyn. Cykel turen byder på skøn natur og bindes sammen at ikke mindre end fem færgeruter og otte broer.
Rute 9: Gedser - Helsingør, 290 km
Nationalrute 9 har forbindelse til Sverige og Tyskland og indgår i den internationale cykelrute mellem kulturbyerne København og Berlin. På ruten cykler du ned over Sjælland, Møn og Falster langs snoede veje, agerland, herregårdsmarker og slotte. Du kommer langs Sjælland østkyst forbi Stevns Klint og runder Møn og Bogø, før du fortsætter langs kysten på Falster og ender i Danmarks sydligste punkt ved Gedser.
Rute 10: Bornholm rundt, 105 km
Cykelturen rundt langs solskinsøen Bornholm er noget helt specielt med klipperne i nord og de hvide sandstrande i syd. Du kommer rundt i de hyggeligste Bornholmske byer, herunder Hasle, Gudhjem og Svaneke, og rundkirkerne med metertykke mure er også en fryd for øjet. Turen rundt byder på mange gode cykelveje og er bl.a. anlagt på gamle redningsstier, nedlagte jernbaner og skovveje.
Rute 11: Limfjordsruten, 610 km
På Limfjordsruten cykler du langs fjordens kyster forbi havnebyer og fiskerlejer, langs klitter og bag klintekyster, forbi store flade strandenge og over Vejlerne, der er et af Nordeuropas vigtigste fugleområder. Der er både mulighed for at følge hele ruten, eller "skyde genvej" over de syv broer og fem limfjordsfærger, der sejler på tværs af Limfjorden.