Gå til indhold
Sejlbåd

Hold sommerferie i fantastiske Jylland

Foto: Opdag Jylland

Her er oplevelser for hele familien - tag med på opdagelse!

Når sommerferien står for døren, har mange mennesker travlt med at rejse til udlandet. Men hvorfor egentligt det, når nu Danmark har så meget at byde på? Særligt i det vidunderlige Jylland, der strækker sig fra Skagen i nord til Sønderborg i syd, venter der masser af oplevelser, eventyr og attraktioner i verdensklasse til hele familien med alt fra vilde dyr over sjove sommerlande til eventyrlige natur- og legeoplevelser til børnene.

 

Der er med andre ord masser af forskellige oplevelser at vælge i mellem, og er man interesseret i historie, særligt krigshistorie, er Jylland også et godt sted at bruge nogle feriedage. Her finder man bl.a. bunkermuseet i Hanstholm, der var en del af Hitlers Atlantvold, Sea War Museum i Thyborøn, der fortæller om den drabelige søkrig i Nordsøen under 1. Verdenskrig, og på Aalborg Forsvarsmuseum kan man blandt meget andet komme helt tæt på skydevåben, køretøjer, kanoner og jagerfly fra besættelsen og den kolde krig.

Labyrint

Foto:Opdag Jylland

Kan du finde vej i labyrinterne?

I den mere fredelige afdeling finder man i det smukke område ved Himmelbjerget oplevelsesparken Labyrinthia, der ligger lidt uden for byen Them. Her kan man gå på opdagelse i et stort udvalg af labyrinter i alle former og størrelser såsom den store 3D labyrint på hele 1300 kvadratmeter, hvor man ikke bare bevæger sig langs jorden, men via trapper og gangbroer kommer op i 1. sals højde, når man skal finde vej. De årlige godt 20.000 besøgende bruger hurtigt mange timer i labyrinterne, fortæller Liselotte Jensen, der sammen med sin mand startede Labyrinthia for 22 år siden:

 

-Man kan nemt blive bidt af at finde rundt i labyrinterne, og især børnefamilier har meget sjov ud af det, fordi man både skal være aktiv og bruge hovedet, når man skal finde rundt, fortæller Liselotte Jensen om Labyrinthia, der er opført på en nedlagt landejendom med masser af plads til de mange labyrinter.

 

Når man er færdig med at lege rundt i labyrinterne, er området omkring Himmelbjerget perfekt til vandre- og cykelture i det bakkede landsskab, hvor man er omgivet af søer og skov. Her snor Gudenåen sig også tæt forbi, hvorfor en tur i kano eller kajak også er en oplagt aktivitet.

  

Akvarium

Foto:Opdag Jylland

Kom helt tæt på havets dyreliv
Tager man vest på til fiskerbyen Thyborøn ved vestkysten, finder man JyllandsAkvariet, hvor børn og voksne kan komme helt tæt på havets dyr. Her kan I være med, når rokker, hajer og fladfisk bliver fodret, og i de mange rørebassiner kan man komme i nærkontakt med fisk og skalddyr, hvor man man klappe en lille haj, røre en krabbe og lege med de søde fisk. Akvariet arrangerer også en masse guidede oplevelsesture, hvor man kommer ud i naturen. Eksempelvis kan man komme på sælsafari, som indehaver af JyllandsAkvariet, Michael Madsen, varmt anbefaler.

-Vores ture ud i naturen er meget populære, for her kommer man helt tæt på dyr og natur. I Limfjorden har vi eksempelvis en stor bestand af spættesæler på omkring 800-1000 dyr samt en mindre bestand af gråsæler, hvor hannen kan veje op til 300 kg, hvilket gør den Danmarks største rovdyr. Dem kan man se på tæt hold, når vi på turen i båd sejler gennem fjordens labyrint af sandbanker, hvor sælerne ligger og soler sig, fortæller Michael Madsen.

Sæler

Foto:Opdag Jylland

Rav, rejer og bævere
Udover sælsafari er der række andre spændende ture, man kan tage med på, når man besøger JyllandsAkvariet. Eksempelvis kan man tage en tur med traktorbus ud på et to km. langt dige i Limfjorden, hvor børn og voksne med hjælp fra guiden kan fange småfisk, rejer og andet sjovt i vandet, der så kommer med tilbage til akvariet, hvor dyrene i levende live bliver en del af udstillingen. Derudover kan man også komme på bæversafari, hvor turen går ind i Klosterheden, der er et af landets største skovområder. I traktorbus går man her på jagt efter spor fra bæverne i form af dæmninger og bidemærker i træerne. Er man heldig, kan man også se de sky dyr svømme rundt i bække og åer.

Når vi taler om held, arrangerer JyllandsAkvariet også ravsafarier, hvor man lærer, hvor og hvordan man spotter det danske guld. Det foregår på stranden, og uagtet om blæsevejret har skyllet en frisk portion rav ind på stranden eller ej, så garanterer Michael Madsen, at der med lidt hjælp fra akvariets ansatte vil være rav at finde, så børn og voksne ikke går slukørede hjem.

 

Det skal nemlig være sjovt at være på ferie, og sjovt, det er der med garanti i Jylland. I skal blot finde de oplevelser, der passer bedst til jer, og her kan du få et  godt overblik over de mange fantastiske oplevelser og attraktioner, der venter jer i Jylland. 

 

Rigtig god ferie i Jylland.

Share your wonders: