Beach

Danskerne er vilde med ferie i Danmark

4.11.2021
Foto: Tine Uffelmann

Selv om rejserestriktionerne blev lempet, valgte to ud af tre alligevel at holde sommerferie i Danmark i år. Det viser en ny undersøgelse fra VisitDenmark, som også peger på, at danskerne under pandemien har fået et endnu mere positivt syn på Danmark som ferieland. 

Igen i år har danskerne været flittige gæster i sommerlandet. 68 procent holdt ferie i Danmark i sommeren 2021, og det svarer til samme høje niveau som sidste år. Og der er udtalt tilfredshed med ferien. 

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har gennemført for VisitDenmark blandt 4.000 danskere i september 2021. 

”Selv om danskerne havde mulighed for at rejse til udlandet denne sommer, valgte flertallet at holde ferie i Danmark, og for mange var det en rigtig positiv førstegangsoplevelse. Det er et stort skulderklap til alle dem, som arbejder med turisme i Danmark, og som virkelig har kæmpet på grund af pandemien,” siger marketingdirektør Janne Grønkjær Henriksen, VisitDenmark, og fortsætter: 

”Pandemien har fået mange danskere til at gå på opdagelse i Danmark og besøge nye destinationer. Undersøgelsen viser klart, at danskeres interesse er blevet vakt på ny, og der er noget bygge videre på de kommende år.” 

For hver femte dansker var det første gang i flere år, at sommerferien blev holdt i Danmark, viser undersøgelsen. Hver fjerde besøgte en destination, som de ikke tidligere havde været på, og hver tredje har fået et mere positivt syn på Danmark som feriedestination.  

De tre mest populære destinationer 

I gennemsnit besøgte danskerne 1,6 destinationer i sommer, og Aarhus-regionen kommer ind på førstepladsen som den destination, som tiltrak flest besøg. 18 procent af danskerne tog nemlig hertil skarpt forfulgt af København og Fyn, som 15 procent besøgte. 

”Jeg er stolt af, at Aarhusregionen for andet år i træk er danskernes foretrukne sommerferiedestination i Danmark. Vores destination rammer bredt med kombinationen af Danmarks andenstørste by Aarhus med kultur i verdensklasse, Djurslands familieattraktioner og strande, Viborg historie og alle naturoplevelserne i Randers og Søhøjlandet med Himmelbjerget og Gudenåen. Vi har noget at tilbyde alle, og det har danskerne fået øjnene op for,” siger Pia Lange Christensen, direktør i VisitAarhus. 

Det er tre andre destinationer, der ligger i top, når det gælder andelen af danskere, som har besøgt destinationen for første gang. 

Her topper Kystlandet, Sydkystdanmark samt Limfjorden med henholdsvis 30 procent, 28 procent og 25 procent førstegangsbesøgende. 

”Det har været en rigtig god sommer med mange gæster. Det er første gang, at vi har markedsført Kystlandet som en samlet destination frem for kommunerne enkeltvis, og jeg ser de mange førstegangsbesøg som et udtryk for, at danskerne har fået øjnene op for vores destination og de mange oplevelser, der er værd at komme efter. Det er vi stolte over, både fordi det højner kendskabet til Kystlandet generelt, fordi vores kampagner har båret frugt - og fordi de mange førstegangsbesøgende efterfølgende fungerer som gode ambassadører for området, så endnu flere kommer til,” siger direktør Helle Berthold Rosenberg, Destination Kystlandet. 

To ud af tre gæster i Kystlandet i sommer kom fra hovedstaden. 

Danskerne er mere trygge ved corona

Danskerne er også blevet spurgt om deres rejseadfærd i forhold coronasituationen, og på en række punkter viser undersøgelsen, at danskerne føler sig mere sikre på ferien sammenlignet med sidste år. 

For eksempel har danskerne været i bedre tid med at booke ferien end sidste år. Og færre danskere fravalgte i år at tage på sommerferie, fordi de følte sig utrygge ved coronsituationen. 

Helt overordnet var danskerne også mere tilfredse med den måde, destinationerne håndterede pandemien på i år. Det gælder fx adgang til håndvask/håndsprit, hygiejnen på overnatningsstedet og information om coronatiltag. 

”Meget tyder på, at rejseadfærden stille og roligt ændrer sig i retning af noget, vi kender fra før pandemien. Det er utroligt positivt. Men det betyder også, at danskerne i stigende grad vil søge mod udlandet, og derfor er det vigtigt, at de udenlandske turister vender tilbage til Danmark,” siger Janne Grønkjær Henriksen. 

Selv om danskerne fastholdt sommerferien i Danmark, tog 29 procent på ferie i udlandet. Sidste år var det 20 procent. 

Ifølge undersøgelsen forventer en tredjedel af danskerne, at de i højere grad vil holde ferie i Danmark eller lande tæt på, end de gjorde før pandemien. Størstedelen forventer dog ikke, at pandemien vil ændre deres rejseadfærd. 

Resultater fra undersøgelsen  

•    68 procent af danskerne holdt ferie i Danmark i juni, juli og/eller august 2021. 
•    I gennemsnit besøgte danskerne 1,6 destinationer i perioden. 
•    18 procent af danskerne holdt ferie i Danmark for første gang i tre år. 
•    25 procent har besøgt en destination for første gang. 
•    32 procent fik et mere positivt syn på Danmark som destination efter ferien. 
•    Over 90 procent var tilfredse eller meget tilfredse med ferien. 
•    18 procent var både på en ferie i Danmark og udlandet i år, mens 11 procent udelukkende var på en ferie i udlandet. I alt tog 29 procent til udlandet. 

Kilde: Danskernes sommerferie i højsæsonen 2021