Fisketurisme Fyn

Udenlandske lystfiskere restaurerer vandløb på Fyn

15.9.2023
Foto: Christoph Hein Angelmagazin.de

Antallet af udenlandske lystfiskere er steget 60 pct. siden 2017, viser nye tal fra VisitDenmark. Mange kommer ikke kun for at fiske, men for hele naturoplevelsen. Et nyt initiativ går ud på at få flere til at deltage i at forbedre forholdene for lystfiskeri i Danmark.

At få udenlandske lystfiskere til at rejse til Danmark for at restaurere vandløb og forbedre danske fiskeforhold lyder umiddelbart som en svær opgave. Men det er ikke desto mindre lykkedes på Fyn. 

I weekenden den 9.-10. september har en gruppe frivillige fisketurister sammen med lokale eksperter brugt en dag på dels at opgøre ørredbestanden i et tidligere restaureret vandløb, dels at forbedre forholdene i et andet vandløb, der trængte til en hjælpende hånd. 

En håndfuld udenlandske turister deltog også i projektet, som var arrangeret af Havørred Fyn. 

”I over 30 år har vi haft fokus på restaurering af vandløb, udsætninger og fisketurister, og nu mener vi, at tiden er moden til at slå flere fluer med et smæk. Vi vil prøve at koble vandløbsrestaurering med fisketurismen i en større skala og dermed give turisterne mulighed for at få indblik i alt det arbejde, der bliver gjort,” siger PR- og marketingkoordinator Christian Thomsen, Havørred Fyn, som er en del af Destination Fyn. 

En attraktiv målgruppe 

Ifølge en ny rapport fra VisitDenmark valgte 650.000 udenlandske turister i 2022 at rejse på kyst- og naturferie i Danmark på grund af lystfiskeri. Det er en markant vækst på over 60 pct. i forhold til 2017, hvor VisitDenmark sidst opgjorde antallet af fisketurister i Danmark. 

Langt de fleste udenlandske fisketurister kommer fra Tyskland, nemlig otte ud af ti. Og det er en attraktiv målgruppe, som bidrager positivt til turismen.  

”Lystfiskerne er en særlig målgruppe, som vi gerne vil have til Danmark. De kommer ikke kun for at fange fisk, men rejser i højere grad end andre kystturister for naturoplevelser. De er også aktive i forhold til vandreture, ligesom de gerne vil deltage i lokale aktiviteter på den destination, hvor de opholder sig,” siger projektleder Henrike Färber fra VisitDenmarks markedskontor i Tyskland. 

Tysk journalist til Fyn 

VisitDenmark har derfor inviteret en tysk journalist og influencer med til Fyn for at rapportere om den danske lystfiskerkultur, hvor naturpleje indgår som en naturlig del. 

”De tyske lystfiskere opfatter Danmark som et attraktivt rejsemål med gode fiskemuligheder, og mange er også inspireret af Danmark, når det gælder om at passe på naturen og forbedre fiskebestanden. Derfor vil vi gerne være med til at udbrede den gode historie fra Fyn til en bredere kreds af tyske lystfiskere og understøtte (fortællingen om) Danmark som bæredygtigt rejsemål,” siger Henrike Färber. 

For Havørred Fyn handler det også om at skabe en god oplevelse for alle lystfiskere. 

”Der er en særlig dansk lystfiskerkultur, som også er interessant for udenlandske lystfiskere, og som vi derfor gerne vil have markedsført.

Mange danske lystfiskere gør et stort frivilligt arbejde i forhold til restaurering og forbedre fiskebestanden. Vi har tidligere mødt en efterspørgsel fra udenlandske fisketurister, som gerne vil give en hånd med i det frivillige arbejde, og vi tror på, at det kan højne oplevelsen af deres fiskerejse markant i sidste ende,” siger Christian Thomsen. 

Regenerativ lystfiskerturisme 

Weekenden på Fyn er en del af et nyt tiltag om regenerativ lystfiskerturisme i Danmark, som Lystfisker Danmark, en række danske lystfiskerdestinationer og VisitDenmark står bag. 

I fremtiden skal der udvikles flere konkrete initiativer, hvor turister kan deltage i vandplejeprojekter i hele Danmark og dermed være med til at forbedre levevilkår for de næste generationer af fisk – nogle, som de måske selv skal være med til at fange. 

“De danske fiskedestinationer er meget opmærksomme på både at skabe bedre habitater, at få flere fisk og at fremme lystfiskeri og -turisme.

Alligevel dukker spørgsmålet op engang imellem: Er der en modsætning mellem lystfiskerturisme og hensynet til lokale lystfiskere? Vi har et stærkt drive for at reducere denne spænding. Med konkrete projekter vil vi derfor vise, at lystfiskerturister kan være med til at forbedre habitater – og dermed gavne fiskeriet for alle,” siger Arne Kvist Rønnest, projektchef i Lystfisker Danmark.
 

Fakta om lystfiskerturisterne i Danmark 

  • Der var 650.000 udenlandske lystfiskerturister på kyst- og naturferie i Danmark i 2022. Det er 62,5 procent flere end i 2017. 
  • Cirka 80 pct. af de udenlandske lystfiskerturister kommer fra Tyskland. 
  • De udenlandske lystfiskerturister kommer oftere i bil og overnatter i højere grad i feriehus end kyst- og naturturisterne generelt set. 
  • Lystfiskerne kommer især i august, september og oktober. 
  • Samlet set var der 1,2 mio. lystfiskerturister i Danmark i 2022. 46 pct. var danske og 54 pct. udenlandske. 
  • En typisk lystfiskerturist har et døgnforbrug på cirka 1.000 kr. 

Kilde: Lystfiskerturisme i Danmark, VisitDenmarks Turistundersøgelse 2022