North Jutland

Danmarks usædvanligt lange kyst

Mere end 7.300 km kyst

Danmarks samlede kystlinje er over 7.300 km lang, og det er helt usædvanligt for et så lille land som Danmark. Lige meget hvor du befinder dig i landet, er du maksimalt  50 km fra kysten, så tager du på tur i Danmark, vil kyst og hav næsten uundgåeligt være en del af oplevelsen.  

Plads til alle

Med så meget kyst er der rigelig plads til alle, så selv når solen bager på en varm sommerdag, kan du altid finde en fredelig plet ved havet. Her er det ikke endeløse rækker af liggestole, påtrængende sælgere, larm og strandcafeer på stribe, der venter, men derimod kilometervis af hvide sandstrande og klitter, hvor du nemt finder din egen fredfyldte plet, og hvor havets brusen er det eneste, der forstyrrer freden.  

Mange aktivitetsmuligheder

Og trænger du til en dukkert, kan du roligt kaste dig ud i bølgerne, for med mere 200 Blå Flag strande har Danmark noget af det reneste badevand i Europa. 

Stort set samtlige kyststrækninger i Danmark er fri og tilgængelig for offentligheden, så der er masser af plads, du kan boltre dig på. På gode sommerdage er kysten et oplagt mål for afslappende strand- og daseliv, men den lange kyst giver også gode muligheder for blandt andet lystfiskeri, kajaksejlads, kite- og windsurfing. Hvad det sidste angår, byder bugten ved Klitmøller i Nordjylland faktisk på noget af Europas allerbedste surfvand.

En året-rundt-oplevelse

De danske kyster er ikke kun til sommersjov, men er også en tur værd på regnvejrsdage, på stormende efterårsdage og på frostklare vinterdage. Her kan du blive blæst igennem, tage børnene med på rav- og fossiljagt, finde hulsten, skaller og kunstfærdige træstykker, der er slebet og skurret af bølgernes kræfter. Her kan du opleve naturen fra sin mere barske side, når vinden blæser, havet skummer og bølgerne brager mod land.

Uanset årstid er en tur langs havet en oplevelse, du ikke må snyde dig selv for.

Del denne side

Strande

Mere om strande i Danmark

Søg efter strande i Danmark

Læs om adgang til den danske natur

Læs om strande med Blå Flag

Den danske Riviera - Nordsjællands strande