Turisterne bruger flere penge på dagligvarer

Både i Henne Strand og i Blåvand oplever lokale butiksejere, at turisterne bruger flere penge. Her bliver kød, chokolade og lokale specialiteter i stigende grad lagt i turisternes indkøbskurv. Ifølge VisitDenmarks turistundersøgelse bruger turisterne i dag flere penge på blandt andet dagligvarehandel end for få år siden.
Fredag, oktober 5, 2018

Delikattesebutikken og cafeen Hr. Skov ligger midt i Blåvand, et af de mest populære turistområder i Danmark. Kun et par hundrede meter fra Vesterhavet og midt i naturskønne områder byder Hr. Skov på kulinariske oplevelser i form af lokale mejeriprodukter, slagterivarer, olie-eddike dressinger osv.

I de seneste år har flere og flere turister fundet vej til Hr. Skov.

”For få år tilbage havde vi ikke rigtigt nogen turister. Men det billede har ændret sig markant. Ud over flere tyske kunder oplever vi også flere nordmænd og svenskere og enkelte fra USA og Kina’’ siger Claus Skov, der ejer butikken. Han synes, det er spændende at følge med i, hvor kunderne kommer fra, og har derfor installeret en app, så han hjemmefra sofaen efter fyraften kan følge med i hvilke nationaliteter, der besøger butikken.

Tager ikke mad med hjemmefra

Ifølge VisitDenmarks store turistundersøgelse er turisterne blevet mere villige til at bruge penge, mens de er på ferie i Danmark.

Ifølge undersøgelsen – hvor godt 14.000 turister er blevet interviewet – brugte turisterne i gennemsnit 971 kroner i døgnet i 2017 mod 616 kroner i 2014. Det er en stigning på 58 procent.
Og turisterne bruger særligt flere penge på dagligvarer og på at gå ud og spise, viser undersøgelsen.

Carsten Holmegaard Hansen, som ejer af Spar Købmand Hansen samt Købmand Hansens feriehusudlejning i en af vestkystens ferieperler ved Henne Strand, genkender også tendensen:

’’Vi ser en tendens til, at især de tyske turister ikke i samme grad medbringer mad hjemmefra. De forstår efterhånden, at vi har ret fornuftige priser på vores dagligvarer, og at det ikke kan betale sig at slæbe mad med hertil. Så det går den rigtige vej, og vi oplever, at turisterne bruger flere penge, også på at gå på restauranter’’ siger Carsten Holmegaard Hansen.

Lokale delikatesser

Hos Hr. Skov i Blåvand viser turisterne interesse i alt fra kød til chokolade og til butikkens egne snaps. Men det er den lokale historie bag, som turisterne finder særligt interessant, fortæller Claus Skov:

’’Turisterne spørger altid, om mine mejeriprodukter er fra det mejeri, som ligger på vejen op til butikken, og som turisterne netop har kørt forbi. Det svarer jeg stolt ja til. Generelt er de meget interesserede i den lokale historie, der ligger bag vores produkter, og vi oplever, at de gerne lægger flere penge for netop denne type produkter,” siger Claus Skov og tilføjer:

’’De kan godt lide at høre, at det kød, som er i spegepølsen, de spiser i vores Café, kommer fra et dyr, der er skudt lige herude i skoven’’.

Stor betydning for lokalområderne

Ikke kun de to butiksejere har glæde af turisternes stigende døgnforbrug. Udviklingen er også positiv for de lokale, som bor i turisme-områder. For uden turismen, ville flere af butikkerne måske ikke være en realitet.

”Mange dagligvarebutikker i ferieområderne eksisterer kun på grund af turisterne. Hvis turisterne bliver væk – eller har varer med hjemmefra – vil de lokale borgere miste dagligvarebutikker, så når det går godt for turismen, er det samtidig med til at sikre de danske forbrugere gode indkøbsmuligheder hele året,” siger Claus Bøgelund Nielsen, der er vicedirektør hos De Samvirkende Købmænd, hvor bl.a. Spar, Rema 1000, Meny og Min Købmand er blandt medlemmerne.

Del denne side

Rapport: Turisternes døgnforbrug 2017

I rapporten kan du læse om de udvalgte turistsegmenters døgnforbrug. Turisterne er bl.a. delt op efter, om de rejser i forbindelse med deres job eller holder ferie og hvilken nationalitet de har.

Hent rapporten

Har du også læst?

De udenlandske turisters døgnforbrug er i gennemsnit steget med 58 procent fra 616 kr. til 971 kr. fra 2014 til 2017, viser VisitDenmarks nye turismeundersøgelse, som er baseret på cirka 14000 personlige interview. Døgnforbruget blandt de udenlandske turister er i gennemsnit steget fra 450 kr. til 750 kr. på kyst og natur og fra 1700 kr. til 2150 kr. på storby.

Se pressemeddelelse