Gribskov

Naturoplevelser i Nordsjælland

Hav, strande, kyster, skove og søer 
Langs Kattegatkysten er der mange gode og børnevenlige strande med lavt vand. De bredeste strande finder du i Hornbæk, Tisvildeleje og Liseleje, hvor sandet er fint og hvidt, og store klitter giver læ, men Kattegat kan vise tænder ved pålandsvind.

Øresundskysten er blidere, og strandene små. Ofte er der sat badebroer op i sommerhalvåret på de offentlige strande, som du frit kan benytte. I Isefjord og Roskilde Fjord finder du også en del mindre og gode strande med lavt vand, bl.a. ved Lynæs.

På nordkysten veksler strandene med stejle skrænter og klinter ved bl.a. Vejby og Gilbjerg Hoved, som er Sjællands nordligste punkt. Fra Gilbergstien, der løber langs kanten af klinten, er der smukke udsigter over Kattegat til Sverige. Og især ved Vejby Strand får du et godt indtryk af naturens kræfter, for der æder havet sig ind på kysten med hastige skridt – trods massive kystsikringer. 

Bag kystens strande og klitter ligger store fredede naturområder, bl.a. Tisvilde Hegn med Troldeskoven, de flotte lyngklædte Tibirke Bakker og Arresø, Danmarks største sø. 

Gribskov er et af Danmarks største skovområder med mange dejlige vandreture. Langs østsiden af skoven ligger Esrum Sø, som er Danmarks næststørste sø. En fin vandresti går fx langs søbredden ved Nøddebo til Esrum med udsigt over søen til Fredensborg Slot. 

På Nordsjællands nordvestligste spids ligger halvøen Halsnæs omkranset af Kattegat, Isefjord og Roskilde Fjord. Der er mange flotte udsigter over land og vand, og i sommerhalvåret sejler en lille færge fra Sølager til Kulhuse. Derfra er der kun kort til Jægerspris Nordskov med gamle egetræer, hvoraf nogle er op mod 1000 år gamle.

 

 

Del denne side

Møns Klint

Ud i naturen

Oplev Danmarks storslåede natur!

Danmarks bedste strande

Danmark har nogle af Europas flotteste strande