Gå til indhold
Ø-ferie

På ø-ferie i Danmark

Foto: Niclas Jessen

De danske øer byder på gastronomi i højeste klasse. Smag kartofler direkte fra jord til bord på Samsø, saml østers i Vadehavet på Fanø, eller sæt tænderne i en nyrøget sild på Bornholm. Der er helt særlige kulinariske oplevelser til dig, der skal på ø-ferie.

Der er noget helt særligt over at holde ø-ferie. Det omkransende, vuggende vand sætter en dæmper på tempoet, og det er, som om det hele føles meget mere overskueligt på en ø. Oplevelserne er tæt på, og man skal ikke køre 50 kilometer i bil for at nå den næste seværdighed. Derfor er der tid til både unikke oplevelser og ren afslapning.

»Vi kan se, at øernes popularitet er steget de seneste år. Flere har genopdaget de værdier, der følger med at tage på ø-ferie. Folk vil ned i gear og tage en afslappende pause fra hverdagen. Rederierne kan simpelthen tælle mange flere passagerer på ruterne til f.eks. Bornholm, Samsø og Fanø,« fortæller Lindy Kjøller, Dansk Ø-feries ø-ekspert, der også mener, at ferien begynder allerede på færgeoverfarten til den udvalgte ø:

»Det er, som om der sker noget med én mentalt, når man hopper om bord på færgen. Pulsen går ned, når man kommer til en ø.«

»Det er, som om der sker noget med én mentalt, når man hopper om bord på færgen. Pulsen går ned, når man kommer til en ø.«

Smagen af ø
Det er tydeligt at se i landets supermarkeder, at gastronomi fra de danske øer er i høj kurs. Og det giver flere lyst til at holde ø-ferie. For hvis du er vild med de Samsøkartofler, du køber i supermarkedet, hvordan mon de så ikke smager, når de er direkte gravet op af jorden?

»Hver af de danske øer har sin unikke natur, og det kan smages i råvarerne, som produceres lokalt på øerne. Fanø ligger i Vadehavet, og her kan man gå på østersjagt. Samsø har helt særlige jordforhold, som gør, at her kan dyrkes virkelig gode kartofler og rodfrugter. Bornholm har udviklet sig til at være en gourmetdestination med lokale råvarer i særklasse, og det trækker turister fra hele kloden til. Det charmerende ved ø-ferie er netop, at man får noget, man ikke kan få andre steder i verden,« fortæller Lindy Kjøller.

Ø-ferie

Foto:Niclas Jessen

Tag forskud på sommeren
Mange vælger at tage til de danske øer i højsommeren, og det forstår man godt. Men øerne har hver deres særpræg i løbet af alle årets sæsoner. Derfor kan det være en god idé at booke din ø-ferie tidligt på sommeren eller i foråret, for her er knap så fyldt op som i juli måned. Og så får du muligheden for at se den skønne natur springe ud i fuldt flor.

»Tænk lidt over, hvad du er til, inden du bestemmer dig for, hvilken ø du vil rejse til. Bornholm er kendt for sine mange solskinstimer og en rå natur med smukke klipper. Fanø er unik med sin beliggenhed i Vadehavet, som byder på sæler, østers og et rigt fugleliv. Om foråret kan du opleve ‘sort sol’ på Fanø, når flokke af stære samles ved solnedgangstid for at overnatte i rørskoven. Samsø har lækre strande og er en rigtig god ø at cykle rundt på,« fortæller Lindy Kjøller.

Vælger du forsommeren, f.eks. maj måned, kan du også smage de første Samsø-kartofler, opleve lammekødet på Fanø på det bedste tidspunkt eller bestille en skøn rabarberdessert på en af Bornholms gourmetrestauranter.

Er du til afslapning, unikke naturoplevelser og god mad, så er der helt sikkert en passende ø, der blot ligger og venter på dig et sted i Danmark.

Share your wonders: