Gå til indhold
Færge

Kanoner, kurbad og lækker mad: Sommerferie på de danske øer

Foto: Partnerskab for Dansk Ø-turisme

Danmark består af mere end 400 øer, men hvor mange har du egentligt besøgt?

Hvis du overvejer at tilbringe sommeren på en eller flere af de danske øer, venter der dig en sommerferie fyldt med skøn natur, oplevelser og tid til at være sammen. Og der er nok at vælge imellem. Over 400 danske øer ligger og hygger sig i de danske farvande, fjorde og bælter, og 37 af dem kan man nå med færge.

Vælger man en ferie med de danske øer som udflugtsmål, er det ikke blot en rejse for kroppen, det er også en rejse for sjælen. Det fortæller formand for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard.

-De danske øer gemmer på mange unikke oplevelser, og folk bliver ofte positivt overraskede over, hvor meget historie, oplevelser og ro, der findes på øerne. Pulsen falder helt ned, når man står af færgen og sætter benene på en ø, og fornemmelsen af at være væk fra fastlandet skaber mere nærvær med familien, forklarer han.

Rejs med Ø-PAS
Mange af de danske øer ligger tæt på hinanden, så uanset om man er i bil eller på cykel, er det muligt at opleve flere af de danske øer på samme ferie. For at få det meste og sjoveste ud af besøgene, kan man overveje at få et Ø-PAS, der i form og farve ligner det danske pas.

Ø-pas

Foto:Partnerskab for Dansk Ø-turisme

Ø-PAS er en guide til det danske ørige fyldt med inspiration og fakta om de danske øer. Her kan man blandt andet finde kort over de enkelte øer samt oplysninger om færger, overnatning og oplevelser. Med Ø-PAS i baglommen har man også mulighed for at samle på "ø-mærker", der svarer til et stempel i passet, og på den måde gøre ø-ferien endnu sjovere.

Udover de mest berømte øer, som eksempelvis Fanø og Samsø , der hvert år tiltrækker tusindvis af gæster, findes der mange mindre kendte og  ”uopdagede” øer, hvor man kan nyde Danmark fra sin smukkeste og hyggeligste side. Herunder kan du læse mere om fem øer, du måske ikke kender så godt.

Fosiler på Fur
Midt i den smukke Limfjord ligger Fur, der er berømt for sin fantastiske undergrund bestående af moler og vulkanaske, hvor de forskellige lag vidner om vulkanudbrud for flere millioner år siden. Her kan du gå på jagt efter fosiler og aflejringer i undergrunden, besøge Fur Museum med den enestående samling af forsteninger eller nyde klinterne og de enestående naturoplevelser. Er du til skøn mad og drikke, finder du blandt mange gode spisesteder på øen Fur Bryghus, der laver deres egne fantastisk øl og serverer lækker mad til.

Cykelferie

Foto:Partnerskab for Dansk Ø-turisme

I kurbad på Læsø
Måske har du hørt om eller smagt på sydesalten fra Læsø, men der er meget mere til øen, der har de fleste solskinstimer i Danmark. Du kan eksempelvis tage en tur i øens lækre kurbad, hvor du kan nyde saltbade i restvandet fra øens saltproduktion samt dampbade og saunaer. Det hele foregår i et moderne kurbad bygget rundt om en gammel kirke. Du kan også vælge at udforske Læsøs storslåede natur med strand, klithede og de langstrakte strandenge. Eller smag på øens råvarer, der udover salt består af bl.a. jomfruhummere og kantareller – eller du kan gå opdagelse i naturen og finde dem selv. Læsø er desuden kendt for de helt unikke og tunge tangtage, som flere af øens huse er tækket med, og som har placeret Læsø på verdenskortet.

Fejø - æblemost

Foto:Partnerskab for Dansk Ø-turisme

Kanoner på Agersø
I Storebælt tæt på Sjællands kyst finder man charmerende Agersø med sit kuperede landbrugsland og store flade arealer med strandenge og lavvandede områder. Midt i Agersø by ligger gadekæret omgivet af huse og gårde, som er omkranset af karakteristiske stengærder. Er man interesseret i historie, er øen et oplagt sted at gå på opdagelse. Under Napoleonskrigene blev Danmark to gange overfaldet af den engelske flåde, og til forsvar af Sjælland beordrede kong Frederik d. 6., at der blev anlagt en række forsvarsværker langs kysterne. Et af disse kanonbatterier blev etableret på Agersø, og i dag kan man stadig se de gamle kanoner og mandsskabskure.

Sæler og østers på Mandø
I Vadehavet ved den jyske vestkyst finder man Mandø, som man ved lavvande kan køre til over havbunden med traktorbus. Øen ligger i Nationalpark Vadehavet, der er optaget på UNESCOs Verdensarvsliste, og består af lave marskenge med havdiger hele vejen rundt om øen. Når man er på øen, er det oplagt at besøge museet, møllen, kirken og redningsstationen, hvor fra skibbrudne i gamle dage blev reddet i land. Er man lækkersulten, kan man tage på enten traktor-  eller hestevognsture til de berømte østersbanker, hvor man med en østerskniv og et glas champagne spiser bedre end på en fransk restaurant. Vil man tæt på dyrelivet, kan man også tage på tur til øens sælbanker, hvor de store havdyr slikker sol og nyder livet.

Æblemost og solskin på Fejø
Når man taler om de danske Sydhavsøer, kommer man ikke uden om Fejø i Smålandsfarvandet nord for Lolland. Øen er især kendt for sine æble- og frugtplantager, der på grund af øens frodige jord og mange solskinstimer har optimale betingelser netop her. Øen er idyllisk og kendt for venlige og imødekommende beboere, og det er oplagt at spadsere rundt og se - og ikke mindst smage - på øens store udvalg af hjemmelavede lækkerier. På Fejø bor der cirka 650 beboere og byens to landsbyer, Østerby og Vesterby, er begge præget af idylliske, stråtækte huse. Når man har spist og drukket æblemost til man revner, er det er oplagt at tage en kajak- eller cykeltur rundt om øen og nyde den smukke og frodige natur. 

Rigtig god ø-ferie.

Share your wonders: