900.000 flere danske overnatninger end normalt

11.8.2021
Foto: Rikke Kjær Poulsen

Trods nedlukninger og covid-19 valgte mange danskerne at tage på ferie i Danmark i første halvår. I takt med at grænserne åbner, stiger rejselysten for at komme til udlandet igen. 

I første halvår af 2021 har danskerne i høj grad fået stillet deres rejsebehov inden for landets grænser. Det viser de nye tal Danmarks Statistik, der er offentliggjort i dag. 

Danskerne havde over 12 millioner overnatninger i de første 6 måneder, og det er 8,4 procent flere end 2019. Sammenlignet med samme periode i 2020, som også var præget af restriktioner og covid-19, er det en stigning på 34,2 procent. 

”Det er rigtig positivt, at danskerne midt i en pandemi har valgt at tage på ferie i Danmark. Men udviklingen vil ikke vare ved, og mange danskere vil rejse til udlandet igen. Derfor er det helt afgørende, at der kommer gang i den udenlandske turisme til Danmark igen,” siger adm. direktør Jan Olsen, VisitDenmark. 

De udenlandske overnatninger faldt samlet set med 40,5 procent i første halvår 2021 sammenlignet med samme periode 2020. Sammenligner man med 2019 er faldet markant større, nemlig 80,6 procent. 

Se oversigt over overnatningstallene

Forsigtig optimisme 

I takt med at grænserne åbner, er der begyndt at komme gang i rejselysten igen. Det viser tallene for juni. 

Her er de udenlandske overnatninger steget med 19 procent sammenlignet med 2020. Det er dog fra et lavt niveau, da grænserne først for alvor blev åbnet midt i juni sidste år. 

”Efter en meget svær begyndelse på året er der igen begyndt at komme gang i den udenlandske turisme til Danmark. Tallene viser, at der er et opsparet behov for at rejse, og når grænserne åbner, begynder turisterne at rejse igen. Men vi må konstatere, at der er meget langt til, at dansk turisme er tilbage til noget, der ligner normalen,” siger Jan Olsen. 

Norge skiller sig ud som det eneste marked med tilbagegang i juni. Det hænger sammen med, at rejserestriktionerne i Norge først blev lempet fra begyndelsen af juli. De norske overnatninger faldt med 69,6 procent i juni 2021 sammenlignet med 2020.