Family playing in summer house near beach, West Jutland

Hvert femte feriehus i Danmark bliver lejet ud

4.7.2023
Foto: Niclas Jessen

Hvert femte feriehus bliver lejet ud, men udlejningsprocenten er højere i Sydjylland og Vestjylland, hvor man også finder de største og nyeste huse. Det fremgår af en ny undersøgelse, der også viser, at de professionelle feriehusudlejere i dag står for stort set hele udlejningsmarkedet. 

Der er knap 200.000 feriehuse i Danmark, og i 2022 blev 21 pct. lejet ud i en kortere eller længere periode. Det viser VisitDenmarks nye sommerhusundersøgelse, som er baseret på en spørgeskemaundersøgelse blandt flere end 7.000 feriehusejere i Danmark. 

Feriehusene bliver dog ikke primært anvendt til udlejning. Ejerne bruger selv feriehusene størstedelen af tiden, og sidste år brugte cirka en tredjedel af ejerne også deres feriehuse til at arbejde fra. Derudover bliver husene lånt ud til venner og familie. 

De knap 41.000 feriehuse, som bliver lejet ud til turister mod betaling, udgør grundlaget for kyst- og naturturismen i Danmark og er samtidig den største overnatningsform i dansk turisme med flere end 23 mio. overnatninger i 2022. Husene bliver især lejet ud til tyske turister. 

”For tyskerne er feriehusene omdrejningspunktet for en kystferie i Danmark. Mange feriehuse i Danmark ligger tæt på kysten, og det passer godt til tyskerne, som gerne vil ud i naturen, hvor der er god plads og mulighed for forskellige aktiviteter. Samtidig er det nemt at komme til og matcher tyskernes rejsebudget. Derudover er tyskernes interesse for en feriehusferie steget markant. Næsten hver anden tysker er interesseret i at tage på en feriehusferie de kommende tre år,” siger Mads Schreiner, der er VisitDenmarks markedschef i Tyskland. 

Professionalisering af udlejningsmarkedet 

Ifølge undersøgelsen bliver 88 pct. af feriehusene lejet ud gennem et udlejningsbureau. Men sådan har det ikke altid været. I 1988, hvor undersøgelsen blev gennemført første gang, blev kun 51 pct. af husene lejet ud gennem et bureau, mens 21 pct. blev lejet ud gennem private kanaler og 16 pct. gennem en turistforening. 

”Feriehusudlejerne har igennem en årrække professionaliseret udlejningsmarkedet. De har blandt andet været dygtige til digitalisering, så feriehusene i dag nemt kan bookes online. Fremover kommer de også til at spille en vigtig rolle i forhold til den bæredygtige udvikling af feriehusene, som især de tyske turister har en stærk interesse i. Feriehusudlejerne er helt klart en vigtig drivkraft i turismeudviklingen i Danmark,” siger Mads Schreiner. 

I 2022 blev 12 pct. af husene udlejet gennem private kanaler, heraf udgjorde online platforme som Airbnb 4 pct. 

Flest huse lejes ud i Sydjylland, Vestjylland og på Bornholm 

Der er store geografiske forskelle på, om feriehusene bliver lejet ud. I Sydjylland, Vestjylland og på Bornholm bliver en stor andel lejet ud, nemlig hhv. 44 pct., 37 pct. og 40 pct. Det modsatte gør sig gældende i Nordsjælland, hvor kun 10 pct. af feriehusene bliver lejet ud. Også i Østsjælland, Vest- og Sydsjælland er udlejningsgraden lav (13 pct.). 

”Destination Vesterhavet ligger helt i toppen som feriehusdestination og står for 35 pct. af alle feriehusovernatninger. Analysen bekræfter, at Destination Vesterhavet er den destination, der har flest huse til kommerciel udlejning. Vi kommer til at bruge analysen til at få en endnu bedre dialog med vores feriehusejere, om fordelene ved at gennemføre forbedringer af deres huse, således at de er fremtidssikrede til Destination Vesterhavets fortsatte vækst som helårsdestination” siger Peer H. Kristensen, direktør for Destination Vesterhavet.

De største, nyeste og mest veludstyrede huse ligger i de områder, hvor udlejningsgraden er højest, viser undersøgelsen. 

I Syd- og Vestjylland er feriehusene således på hhv. 95 og 94 kvadratmeter mod et landsgennemsnittet på 87 kvadratmeter. Det er også i disse områder, hvor man finder den største andel af feriehuse med wi-fi samt spa, pool eller sauna. Stort set alle huse har wi-fi, mens over halvdelen har spa, pool eller sauna. 

Investeringer i energiforbedringer 

I undersøgelsen er der spurgt ind til, om ejerne forventer at gennemføre energiforbedringer i løbet af 2023. Her svarer 10 pct. ja, mens 71 pct. svarer, at de ikke forventer at gennemføre forbedringer i år. 

Når feriehusejerne ikke har planer om at gennemføre forbedringer, handler det primært om, at der er allerede er gjort de nødvendige energiforbedringer i huset. En del har også næsten lige investeret i energiforbedringer, viser undersøgelsen. 

”Det er positivt, at mange feriehusejere er opmærksomme på energiforbedringer, men der er plads til flere tiltag. Mange feriehuse er bygget før, der blev stillet energikrav, og der er stadigt et stort potentiale for at løfte feriehusene på det område. Et konkret eksempel er installation af varmepumper. Energiforbedringerne vil også imødekomme den stigende efterspørgsel efter grønne og bæredygtige tiltag, som vi oplever fra vores gæster,” siger Jacob R. Kirkegaard Larsen, destinationsudviklingschef i Dansk Kyst- og Naturturisme. 

Fakta: Sommerhusundersøgelsen 2022  

  • I 2022 var der 191.146 privatejede feriehuse i Danmark. Heraf blev 21 pct. udlejet mod betaling. 
  • 88 pct. blev udlejet gennem udlejningsbureauer, mens 12 pct. blevet lejet ud gennem private kanaler (heraf udgjorde platforme som Airbnb 4 pct.) 1 pct. blev lejet ud gennem turistforeninger. 
  • 10 pct. af feriehusejerne forventer at gennemføre energiforbedringer i 2023. 71 pct. forventer ikke at gennemføre nogen forbedringer, mens 13 pct. har svaret måske. 
  • Det gennemsnitlige udlejningshus er opført/ombygget i 1991. Det er 87 kvm. stort, har træbeklædning på ydersiden og bliver opvarmet med el. 10 pct. af udlejningshusene har lader til elbil, 88 pct. er udstyret med wi-fi, og 36 pct. har spa, pool eller sauna. 

Kilde: VisitDenmarks Sommerhusundersøgelse 2022

Sommerhusundersøgelsen gennemføres med varierende mellemrum af Danmarks Statistik for VisitDenmark. Dataindsamlingen er sket gennem en online spørgeskemaundersøgelse i perioden fra 17. februar til den 15. marts 2023. I alt har 7.303 besvaret undersøgelsen.