Signe, Nature guide on a oysters safari in the Wadden Sea, Denmark

Tre videofortællinger om vinteren i Danmark

18.11.2021
Foto: Mads Tolstrup

I en kampagne fortæller tre markante ambassadører for unikke oplevelser i det danske vinterland om deres passion for udendørsliv i vinterklædte Danmark. De anbefaler nattens stjerner, Vesterhavets bølger  og Vadehavets spisekammer i de kolde måneder.

November er en måned med få overnatninger inden for kyst og naturturismen, og den traditionelle fortælling er, at der ikke er så meget at opleve i Danmark i vintermånederne.

Der er da også langt mere gang i den i skulder- og højsæsonen herhjemme, men faktisk har corona nedlukninger og usikkerheden ved mange mennesker forsamlet ét sted måske sat fart i en trend, hvor gang i den ikke er så afgørende. Og hvor de danske destinationer kan få en rolle at spille. Ikke bare i forhold til danskerne, men internationalt. 

I hvert fald viser bl.a. en Google analyse fra 2020, at turisterne gerne vil væk fra de områder, hvor de møder mange andre mennesker. De vil ”away from the crowds” – væk fra masserne og gerne ud i det fri, til det uudforskede, til de åbne vidder. Det er et rejsemotiv, der har manifesteret sig efter corona.

Som the Land of Everyday Wonder har Danmark masser af uprøvede oplevelser uden for mange mennesker og hertil steder, som ikke engang de danske turister har besøgt. Steder med oplevelser, som også er der om vinteren. Danskerne har måske en ide om, hvad det handler om, men kommer man fra Tyskland, Sverige, Norge eller Holland har man typisk ingen forestilling om, hvad Danmark kan tilbyde i vintermånederne, når turen går væk de store byer. 

De unikke oplevelser i vintersæsonen er derfor i fokus i den nye kyst- og naturkampagn, som VisitDenmark netop har sat i gang i Tyskland, Sverige, Norge og Holland. 

”Målet er at positionere Danmark på en ny måde: Med unikke oplevelser i vinterhalvåret og med en kampagne, der imødekommer målgruppens rejsemotiver i corona tider. Kampagnen viser Danmark fra en ny side med fokus på udendørs oplevelser væk fra masserne og aktive ferieophold, som passer til årstiden”, siger Signe Lüth Di Liberto, der er International Senior Project Manager i VisitDenmark.

Tre ambassadører

Helt i front og som bærende element i kampagnen står tre ildsjæle som markante ambassadører for unikke oplevelser i det danske vinterland. De har alle en fantastisk historie at fortælle om deres passion og erhverv, som de præsenterer i videohistorier på sociale medier og i digitale annoncer: 

Vinterens stjernehimmel

Ruslan Merzlyakov er astrofotograf og har fotograferet mere end 1.000 stjernenætter i Danmark. To gange er han kåret til verdens bedste astrofotograf, og hans billeder har været vist i BBC, Forbes Magazine og National Geographic.. 

Fra Møn fortæller han, at stjernekig er en oplevelse på naturens præmisser, hvor aldrig to aftener er ens. Især Møn er et fantastisk sted at fotografere stjerner - med den mørke himmel og dramatiske landskaber med stejle klinter og bløde bakker, som tilføjer dimensioner til billederne. 

Fang bølgen

Hvor alle kan kigge stjerner, skal man nok have øvet sig lidt, hvis man vil følge efter Vahineura Itchner ud på vinterbølgerne ved Cold Hawaii, som er surfernes navn til Klitmøller i Nordvestjylland. Eller man kan øve sig sammen med hende. 

Hun driver nemlig Cold Hawaii Surfcamp og afholder også vinterkurser i at fange bølgen. Og i følge den 5-dobbelte Danmarksmester i surfing er der ingen grund til ikke at surfe om vinteren. Det er faktisk sjovere end om sommeren, mener hun, der ud over klassisk surfskole også har særlige terapiforløb på havet for folk med kræft, stress eller depression. 

Delikatesser til alle

Den tredje ambassadør for de unikke vinteroplevelser i Kystdanmark er havbiolog Signe Bøgh Tonnesen. Hun er naturvejleder ved Vadehavscentret og tager grupper af besøgende på østerssafari i Nationalpark Vadehavet, som er på UNESCO’s verdensarvsliste.

Luksusspisen østers kan plukkes og spises fra oktober til marts, man kan samle så mange, man vil - og det er tilmed gratis. Så for turisterne er Vadehavet er et fantastisk sted. Det er altid under forandring. Tidevandet giver liv til dyr og planter, og man ved aldrig, hvad man kan opleve her, fortæller hun.

Destinationernes unikke oplevelser

Foruden de tre personlige fortællinger indeholder vinterkampagnen de tre ambassadørers anbefalinger til de bedste oplevelser udvalgte steder i Danmark. Destinationerne har været med til at identificere de gode oplevelser og ambassadørerne. Kampagnen har også presseaktiviteter og kører indtil marts 2022. Den har et samlet budget på 6 mio. kroner og gennemføres af VisitDenmark i Tyskland, Sverige, Norge og Holland.
 

Se de tre ambassadører fortælle om vinter i Danmark

Vahine from Cold Hawaii Surf Center at the coast of Klitmøller, Denmark
Astrophotographer Ruslan
Signe, Nature guide at Vadehavscentret in the Wadden Sea, Denmark